Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje
Zgodovina

Rojstvo novih domovin

Helena Jaklitsch, Helena Janežič, Lenart Rihar

Ob koncu druge svetovne vojne se je na obrobju velike zgodovine in neopazno za večino celine, ki si je po zmedenem času lizala rane, dogajal v tr... Več
19,50€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Rojstvo novih domovin
Rojstvo novih domovin
19,50€

Lastnosti

Koda: 978-961-6551-76-2
Spremna beseda: Kajetan Gantar
Založba: Družina
E-knjiga: Ni e-knjiga
Leto izdaje: 2017
Število strani: 142
Vezava: trda
Mere: 580 x 246 mm

O izdelku

Izšla v sozaložništvu z Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK)

Bogata ustvarjalnost slovenskih beguncev v Italiji in Avstriji

Ob koncu druge svetovne vojne se je na obrobju velike zgodovine in neopazno za večino celine, ki si je po zmedenem času lizala rane, dogajal v tragedijo ovit čudež. Slovenski begunci so se maja 1945 v strahu pred novo komunistično oblastjo skupaj z begunci drugih narodnosti znašli v begunskih taboriščih v Italiji in Avstriji.

A vendar so se, kljub negotovim razmeram in še posebej ob dejstvu, da je angleška taboriščna uprava 12.000 pripadnikov slovenskih domobrancev in civilistov vrnila v Jugoslavijo v smrt, zavedali, kaj je v tistem trenutku odločilno. Niso se prepustili malodušju in obupu. Že nekaj dni po odhodu iz domovine so v taborišču sredi polja ustanovili šolo; osnovnošolski in srednješolski otroci so lahko nadaljevali in zaključili šolanje. Nastali so prvi časopisi, sprva natipkani v nekaj izvodih na pisalnih strojih, prinesenih od doma. Vbegunskih taboriščih so delovali pevski zbori, gledališke družine, telovadna in športna društva. Zaživele in razmahnile so se tudi obrtne delavnice, kjer so kljub pomanjkanju orodja in materiala izdelovali skoraj vse; od življenjskih potrebščin do otroških igrač.

Spočenjale so se nove domovine.

Za spoštovanje Slovencev vseh domovin
Nazaj na vrh