Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Štumpf napoveduje spremembo birmanske pastorale

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 27. 06. 2022 / 16:28
Oznake: Cerkev, Slovenija, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2022 / 16:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Štumpf napoveduje spremembo birmanske pastorale
Murskosoboški škof Peter Štumpf. FOTO: Ivo Žajdela

Škof Štumpf napoveduje spremembo birmanske pastorale

Ukinitev birmanskih botrov in prejem birme v petem razredu sta med načrtovanimi spremembami birmanske pastorale v Murskosoboški škofiji, je povedal škof Peter Štumpf.

Med razlogi za spremembe je po škofovih besedah močna sekularizacija v Murskosoboški škofiji. Niti tretjina birmanskih botrov ne izpolnjuje pogojev za to službo, opažajo pa tudi, da starši težko spremljajo otroke v verski rasti, saj tudi sami ne prejemajo zakramentov, veliko jih živi v zunajzakonskih skupnostih. »Vidimo, da so srca otrok v 8. in 9. razredu drugje, težko se vključujejo v proces priprave na birmo,« je povedal škof Štumpf. Zato je v murskosoboški škofiji živa razprava o spremembi birmanske pastorale.

Škof Štumpf: sprememba je nujno potrebna, saj se pojavljajo že zlorabe zakramenta.

Spremembe so nujne

Razmislek o rešitvah težav, s katerimi se soočajo duhovniki in katehistinje, ki pripravljajo mlade na birmo, je sprožil škof Štumpf že pred enim letom s posebnim pismom. Glede načrtovanih sprememb se še pogovarjajo, zato sklepi niso dokončni. Škof pa poudarja, da je sprememba nujno potrebna, saj se pojavljajo že zlorabe zakramenta.

Birma brez botra

»V naši škofiji je verska tradicija še močna, ni pa veliko vernikov z osebno vero.« Kot je povedal, so duhovniki sprejemali za botre tudi tiste, ki za to službo niso izpolnjevali pogojev, ker se niso hoteli prepirati. Zato so na škofiji predlagali, da bi službo birmanskih botrov enostavno opustili. Cerkveno pravo namreč določa, naj ima birmanec botra, če je to mogoče, se pravi, da je možna tudi birma brez botra.

Pomembno je, da so otroci in mladi vključeni v župnije.

K birmi sredi veroučnega procesa

Prednost premika prejema birme v peti razred oz. na začetek šestega škof Štumpf vidi v tem, da bi otroci tudi po birmi nadaljevali z veroučnim programom. V času po birmi bi poudarili molitev, spoznavanje Svetega pisma in teologije telesa, v sedmem razredu evharistijo, v osmem vzgojo vesti in spoved, deveti razred pa bi bil posvečen pričevanju in oznanjevanju. Po končanem 9. razredu bi ohranili javno izpoved vere, v tem času pa bi si morala večina mladih najti svoje mesto v Cerkvi. »Pomembno je, da so otroci in mladi vključeni v župnije,« je izpostavil škof Štumpf.

Kupi v trgovini

Akcija
birma
Sveta birma - spominski album
7,50€ 6,75€
Nalaganje
Nazaj na vrh