Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Štumpf sprejel madžarskega zunanjega ministra

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 06. 2021 / 04:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.06.2021 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Štumpf sprejel madžarskega zunanjega ministra

Škof Štumpf sprejel madžarskega zunanjega ministra

Madžarska pomaga pri projektih s področja kulture in ohranjanja sakralne dediščine v soboški škofiji.

Srečanje soboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa, vikarja za narodnosti msgr. Franca Režonje in lendavskega župnika Martina Dolamiča - Konrada z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom. FOTO: Škofija Murska Sobota



Občina Lendava je včeraj madžarskemu zunanjemu ministru Petru Szijjartu podelila naziv častnega občana, saj so – kot je pojasnil župan Janez Magyar – mnoge madžarske spodbude za lendavsko gospodarstvo, kmetijstvo in turizem, ki omogočajo ohranjanje delovnih mest in razvoj podjetništva, povezane z njegovim imenom. Župan se je Madžarski zahvalil tudi za pomoč pri obnovi lendavskih zgodovinskih stavb.

»Boljše kot gre sosedom, boljše gre tudi nam«

»Dobro se zavedamo, da boljše kot gre našim sosedom, boljše gre tudi nam. Zato lahko Lendava z okolico tudi vnaprej računa na pozornost madžarskih ljudi in podporo madžarske vlade. Začete naložbe bomo končali,« je izpostavil Szijjarto, ki se je v okviru obiska sestal tudi s soboškim škofom msgr. dr. Petrom Štumpfom, njegovim vikarjem za narodnosti msgr. Francem Režonjo in lendavskim župnikom Martinom Dolamičem – Konradom.


Škof Štumpf je ministru predstavil delo vlade na področju družine, kulture in krščanskih vrednot, ki povezujejo oba naroda, v tej luči si tudi Madžarska prizadeva izpolniti čim več projektov s področja kulture in ohranjanja sakralne dediščine v soboški škofiji. FOTO: Škofija Murska Sobota


Navzoči tudi veleposlanik, generalni konzul in poslanec

Minister je najprej obiskal župnijsko cerkev sv. Katarine v Lendavi, v kateri mu je domači župnik razložil zgodovino in pomen cerkve. Vikar je v madžarščini zmolil očenaš, škof pa je podelil blagoslov vsem navzočim, ki so se nato preselili na srečanje v župnišče. Pri pogovoru so sodelovali tudi madžarski veleposlanik Ferenc David Andor, generalni konzul Laszlo Eduard Mathe ter predsednik narodne skupnosti in poslanec Ferenc Horvath.

Krščanske vrednote povezujejo naroda

Škof Štumpf je ministru predstavil delo vlade na področju družine, kulture in krščanskih vrednot, ki povezujejo oba naroda, v tej luči si tudi Madžarska prizadeva izpolniti čim več projektov s področja kulture in ohranjanja sakralne dediščine v soboški škofiji. Tudi zato dobivata župniji Lendava in Dobrovnik pomoč madžarske vlade pri obnovi in ohranjanju župnijskih cerkva.


Minister Szijjarto se je zahvalil škofu in vsej katoliški skupnosti v škofiji za omogočanje madžarskim vernikom, da v lastnem jeziku in kulturi ohranjajo svojo vero. FOTO: Škofija Murska Sobota


Relikvije sv. Ladislava na srečanju Slovencev in Hrvatov?

Obenem je škof Štumpf ministru predstavil projekt tradicionalnega srečanja Slovencev in Hrvatov oktobra prihodnje leto v Beltincih, pri katerem bi bila dobrodošla tudi prisotnost Madžarov. Ob tej priložnosti bi bila možna navzočnost relikvij sv. Ladislava, ustanovitelja zagrebške škofije in zavetnika beltinske župnije. Minister je pobudo z veseljem in hvaležno podprl in izrazil pripravljenost za pomoč pri tem projektu.

Zahvala za ministrovo javno pričevanje krščanske vere

Szijjarto se je zahvalil škofu in vsej katoliški skupnosti v škofiji za omogočanje madžarskim vernikom, da v lastnem jeziku in kulturi ohranjajo svojo vero. Škof Štumpf pa se je ministru zahvalil za pomoč in skrb madžarske vlade pri ohranjanju krščanske identitete madžarsko govorečih vernikov v škofiji, za madžarsko solidarnost s Slovenijo pri reševanju težav, ki jih je povzročila epidemija, in za ministrovo javno pričevanje krščanske vere, »kar zelo pozitivno odmeva v širšem družbenem prostoru«.


Minister Peter Szijjarto je najprej obiskal župnijsko cerkev sv. Katarine v Lendavi, v kateri mu je domači župnik Martin Dolamič - Konrad razložil zgodovino in pomen cerkve. FOTO: Škofija Murska Sobota


Izmenjava priložnostnih daril – medaljonov

Ob koncu sta si glavna sogovornika izmenjala priložnostni darili. Minister Peter Szijjarto je škofu msgr. dr. Petru Štumpfu izročil dragocen medaljon s podobo sv. Ladislava. Škof Štumpf pa je gostu podaril medaljon s podobo sv. Antona Padovanskega in Sveto pismo nove zaveze v slovenskem in madžarskem jeziku, so še sporočili iz Ordinariata škofije Murska Sobota.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh