Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Štumpf: »Tudi Jezusu stiska preganjanja ni bila neznana«

Za vas piše:
J. P.
Objava: 02. 04. 2022 / 16:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2022 / 16:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Štumpf: »Tudi Jezusu stiska preganjanja ni bila neznana«
Škof Peter Štumpf se je sodelavcem Karitas zahvalil za takojšnje in učinkovito ukrepanje pri sprejemanju ukrajinskih beguncev. FOTO: Škofija Murska Sobota

Škof Štumpf: »Tudi Jezusu stiska preganjanja ni bila neznana«

Med pridigo pri sveti maši ob plenumu Škofijske karitas Murska Sobota v Veržeju je soboški škof in podpredsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. dr. Peter Štumpf ob zdajšnjih prizorih množic beguncev, ki jih je vojna vihra v Ukrajini pregnala z njihovih domov, tudi v Slovenijo, poudaril, da tudi Jezusu stiska preganjanja ni bila neznana.

V sebi jo je namreč nosil vse od rojstva kot begunec pred roko krivice in zločina, ki mu je grozila na slehernem koraku, je poudaril soboški škof. »Najprej se ga je hotel znebiti Herod, nato so ga preganjali njegovi domačini, farizeji, tempeljski duhovniki, na koncu pa še rimski Pilat in drhal, ki je zahtevala, naj ga da križati. Vsi so mislili, da so gospodarji njegovega življenja, a niso sprevideli, da je on gospodar njihove večnosti. Jezus se jim je spretno izmikal, dokler ni prišla njegova ura. Zaradi svoje stiske nam je v veliko pomoč, saj nam daje vedeti, kako stisko prenašati in jo obvladati,« je dejal škof Štumpf in dodal, da se stiski ne moremo ogniti, lahko pa dopustimo, da jo z nami nosi Jezus.

Plenum Soboške škofijske karitas - pridiga škofa Štumpfa.docx

Kot hrastov les v konjaku

Škof je vlogo Karitas primerjal s pridelavo domačega konjaka, za katerega je potrebno grozdno žganje, v katerem se namaka hrastov les, ki potem daje konjaku značilnost in kvaliteto – brez njega žganje ostane le žganje. Tudi Karitas je po njegovem kot hrastov les, ki daje današnji družbi okus po Božjem. »Slovenska dobrodelnost bi bila lahko brez Karitas sicer zelo kakovostna, ne bi pa imela značaja Jezusove moči med nami. Samo Jezus lahko daje posebno kvaliteto Božjega med nami, ki se ne ustavlja zgolj pri človeški humanitarnosti, temveč jo spreminja v Božjo solidarnost,« je poudaril škof Peter Štumpf.

Slovenska dobrodelnost bi bila lahko brez Karitas sicer zelo kakovostna, ne bi pa imela značaja Jezusove moči med nami. Samo Jezus lahko daje posebno kvaliteto Božjega med nami, ki se ne ustavlja zgolj pri človeški humanitarnosti, temveč jo spreminja v Božjo solidarnost.

Zahvala sodelavcem Karitas

Sodelavcem Karitas se je zahvalil za zelo hitro in učinkovito ukrepanje pri sprejemanju ukrajinskih beguncev in za dostavljanje pomoči ljudem, ki so tam ostali. »Vaša dejanja močno nagovarjajo ljudi, da se odzivajo vašim klicem k solidarnosti. Nekateri so doma sprejeli begunske družine in jim tako na široko odprli vrata gostoljubja. Pomoč Karitas beguncem pomeni veliko delo za mir med nami in v Ukrajini,« je izpostavil podpredsednik SŠK in dodal, da to ni pogajalski mir, ki čaka in tuhta v svoji preračunljivosti, temveč je mir s skrbjo, ki nemudoma ukrepa, da bi tudi ljudje v stiski lahko prišli do svojega miru.

Celotna pridiga soboškega škofa in podpredsednika SŠK msgr. dr. Petra Štumpfa pri sveti maši ob plenumu Soboške škofijske karitas je v zgornji priponki.

Nalaganje
Nazaj na vrh