Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof v Tripoliju kritičen do Natovega posredovanja v Libiji

Objava: 27. 10. 2011 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škof v Tripoliju kritičen do Natovega posredovanja v Libiji

Frančiškan Martinelli meni, da je bila usmrtitev Gadafija 'v nasprotju s pravili primernega vedenja', vendar dodaja, da 'razume občutljivost mladih borcev'.

Katoliški škof v Tripoliju, Giovanni Martinelli, je izrazil ostro kritiko glede Natovega posredovanja v Libiji. Kako je mogoče, se v pogovoru za časnik 'Die Welt' sprašuje škof, da civilizirane zahodne države potrebujejo orožje in nasilje za strmoglavljenje diktatorja? Z bombami, meni frančiškan, ne moremo reševati problemov, in neprestano bombardiranje je bilo po njegovih izkušnjah resnično grozljivo.

Škof je prepirčan, da Libiji zaenkrat ne grozi nova diktatura. Zdaj, v obdobju tolikšne evforije, je to po njegovih besedah popolnoma nemogoče. Glede Gadafijeve smrti meni, da je bila 'v nasprotju s pravili primernega vedenja', vendar se zaveda, da so mladi borci razjarjeni, kar pojasnuje brutalnost vojne v Libiji. Škof ne želi nikogar obsojati niti opravičevati, razume pa občutljivost mladih libijskih borcev.

Glede položaja kristjanov je devetinšestdesetletni frančiškan povedal, da Cerkev v času Gadafijevega režima pravzaprav ni imela posebnih razlogov za pritožbe. Diktator je spoštoval krščansko vero, in je kristjanom v Libiji nudil vse, kar so želeli.

Tudi zdaj so kristjani po besedah škofa Martinellija popolnoma sprejeti in spoštovani. Pred vojno je v Libiji živelo več kot sto tisoč kristjanov, predvsem s Filipinov in iz podsaharske Afrike, pa tudi s Poljske. Ti ljudje se po navedbah škofa Martinellija počasi vračajo v svoje domovine.

O Gadafijevi osebnostije škof povedal, da je diktator Libiji želel vsiliti koncept svoje 'Zelene knjige'. Bil je demagog, ki je o sebi menil, da je prerok, ki ga je Bog navdihnil, da je napisal 'Zeleno knjigo'. Njegova največja strast je bila moč. Škof Martinelli je Gadafija opisal kot blaznega in paranoidnega državnika.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh