Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofijska karitas Koper v letu 2018

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 25. 03. 2019 / 09:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2019 / 12:18
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škofijska karitas Koper v letu 2018

V soboto, 23. marca, je bil v Škofijski gimnaziji v Vipavi letni občni zbor Škofijske karitas Koper.

V soboto, 23. marca, je bil v Škofijski gimnaziji v Vipavi letni občni zbor Škofijske karitas Koper.



Mašo je daroval upokojeni škof Metod Pirih, ki se je sodelavcem Karitas zahvalil za njihovo požrtvovalno delo.

V družabnem delu so nastopili mladi iz PNC in dramski igralec Gregor Čušin.

Glede na to, da želimo pomladiti vrste sodelavcev Karitas v duhu »modrost starosti naj plemeniti dela mladosti«, smo pripravili nov logotip Usmiljenega Samarijana, ki ga je izdelala slikarka in ilustratorka Silva Karim.

Delo Karitas na 130 straneh zbornika

Škofijska karitas Koper je pripravila zbornik (130 strani), v katerem so opisali posamezne programe in število ljudi v stiski, ki so skozi te programe prejeli pomoč. Uvodoma je škof dr. Jurij Bizjak zapisal, da je Škofijska karitas tudi lansko leto napolnila s celo goro vsakovrstnih daril in darov, človekoljubja in dobrodelnosti.

Kot je poročala Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper, ima Škofijska karitas Koper poleg deset zaposlenih strokovnih delavcev in dveh zaposlenih preko javnih del, tudi 1.222 stalnih in 1.335 občasnih prostovoljcev, ki so v letu 2018 opravili 119.096 ur prostovoljnega dela.

Osnova delovanja so župnijske Karitas, ki se združujejo v tri območne (Goriška, Istrska in Tolminska) in pet dekanijskih Karitas (Idrija – Cerkno, Ilirska Bistrica, Kraška, Postojnska, Tolminska in Vipavska). Materialna pomoč izvajajo v centrih Karitas: Bovec, Tolmin, Grgar,


Nova Gorica, Ajdovščina, Idrija, Sežana, Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica, Koper, Portorož in Izola.

Specifične programe opravlja ŠK v Domu Karitas v Soči, Hiši Malorca v Ajdovščini, Domu karitas na Cesti, Hiši karitas v Bertokih, na sedežu ŠK v Domu karitas v Solkanu. V Solkanu je tudi sedež Zavoda karitas Samarijan, katerega ustanovitelj je ŠK in izvaja svoje programe v Solkanu, Šempetru in Bertokih.

Pomoč družinam in posameznikom

Pomoč družinam in posameznikom je najbolj razširjen program pomoči ljudem, ki se znajdejo v materialni ter duševni in duhovni stiski. Materialno pomoč je v centrih Karitas prejemalo 1.428 družin in 1.074 posameznikov.

Razdelili so 334 ton hrane in higienskega materiala ter veliko oblačil in obutve. Pripravili so 17.967 paketov.

Najbolj revni so prejeli tudi finančno pomoč pri plačilu položnic v znesku 55.383 evrov.

Spremljanje prejemnikov pomoči je razvidno tudi iz tega, da je bilo z ljudmi v stiski opravljenih 28.574 pogovorov, od tega je bilo 1.102 deležnih raznih svetovanj, v težjih primeri so bili napoteni k različnim strokovnjakom.

Konkretna pomoč družinam in posameznikom na vseh nivojih je znašala 516.822 evrov.

Pomoč otrokom je tekla na dveh nivojih

Materialna in finančna pomoč: pri nakupu šolskih potrebščin je prejelo pomoč 778 družin s 1.569 šolarji, v posvojitev na razdaljo je vključenih 117 otrok. Skupna pomoč otrokom je bila 106.628 evrov.

Popoldan na cesti: na desetih lokacijah je skozi vse šolsko leto obiskovalo program učne pomoči in organiziranega preživljanja prostega časa 264 otrok. V poletnem času so pripravili tabore v Soči in Portorožu.

Mlada karitas: pri učni pomoči, druženju otrok in sodeluje v poletnih taborih ter drugih dejavnostih za otroke in mlade pomaga 117 mladih prostovoljcev.

Pomoč starejšim so v glavnem nudili na ravni župnijskih Karitas, kamor spadajo obiski, romanja, družabna srečanja, druženje in tudi konkretna pomoč. Ta pomoč se je dotaknila 18.857 ostarelih, bolnih in drugače preizkušenih.

Brezdomci: Bertoki in Hiša Malorca

Bertoki so dnevni center, ki poleg materialne in strokovne pomoči nudi brezdomcem tudi higienski sklop, predvsem pa podporo pri iskanju poti iz nastale situacije. Sem je mesečno redno prihajalo povprečno 37 oseb, občasno pa 64.

Hiša Malorca v Ajdovščini je nastanitveni program in je nudila streho nad glavo in vsakodnevno podporo in pomoč v povprečju desetim brezdomcem; v letu 2018 je bilo 15 različnih uporabnikov.

Zavod karitas Samarijan, svetovalnica Lučka in Vrtnica

Zavod karitas Samarijan je ustanovila Škofijska karitas Koper za izvajanje specifičnih programov.

Materinski dom v Solkanu in Šempetru je nudil zavetje 30 ženskam in otrokom s povprečno 554 nočitvami mesečno.

Varna hiša je sprejela pet žensk in tri otroke s 1.548 nočitvami.

Svetovalnica Lučka je nov program, v letu 2018 je bilo vanj vključenih 74 uporabnikov in 78 občasnih uporabnikov.

Vrtnica, socialna rehabilitacija oseb s težavami zaradi zasvojenosti z alkoholom je nudila pomoč 35 uporabnikom, 73 anonimnih je vključenih v informativno svetovanje, 257 oseb pa je vključenih v preventivne dejavnosti. Povprečno je bilo na mesec 233 nočitev.

Rahel padec prosilcev pomoči

Za pomoč ljudem v različnih stiskah so izvajali različne programe, s katerimi so tudi zbirali sredstva in opozarjali na problematiko. Z veseljem ugotavljajo rahel padec prosilcev pomoči na vseh področjih, je pa res, da so tisti, ki so ostal potrebovali več pomoči, kot so je bili v preteklosti.

Pogled nazaj: Od leta 2008, ko se je začela recesija, je Karitas na področju Koprske škofije razdelila 4,8 milijona kilogramov hrane. Število prejemnikov pomoči pa je bilo največje leta 2011 (19.314) in najnižje leta 2018 (5.916).

Viri pomoči

Glavni vir je prostovoljno delo sodelavcev Karitas. Če bi te ure preračunali po normativih, ki jih določa zakon o prostovoljstvu, bi dobili znesek 1.163.449 evrov. Finančni viri so akcije znotraj mreže Karitas, podpora programov s strani MDDSZEM. MJU, FIHO, hrana EZ, lokalnih skupnosti in nabirke po župnijah, kar skupaj znese 757.039 evrov.

Fotografiji: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh