Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Škofinje naredijo Cerkev bolj človeško...'

Objava: 05. 10. 2011 / 07:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Škofinje naredijo Cerkev bolj človeško...'

...meni anglikanski primas, o tematiki ženskega škofovstva pa naj bi razpravljali in glasovali tudi na generalni sinodi anglikanske Cerkve julija 2012.

Po mnenju anglikanskega primasa Rowana Williamsa je žensko škofovstvo nujno potrebno, da obvaruje Cerkev pred 'prikrito birokratizacijo'. Pripustitev žensk na posvečene položaje ni zgolj vprašanje pravičnosti; gre predvsem za to, da 'posvečeni stan napravimo bolj človeški', je po navedbah britanskega časnika 'The Daily Telegraph' pojasnil nadškof Williams. Po njegovem mnenju delo klerikov trpi, ker se številni duhovniki vedejo kot birokrati.

Tudi Svetega pisma ni moč v polnosti in v vseh odtenkih razumeti znotraj zaprte moške skupine, kot je denimo škofovski kolegij, meni Williams. Da bi zaznali kar se da širok spekter pomenskih odtenkov, je potreben tudi kar se da širok spekter bralcev, svojo izjavo utemeljuje canterburyjski nadškof.

Štiriinštirideset škofij britanske anglikanske državne Cerkve trenutno dokazuje, da bi bilo potrebno tudi ženskam dopustiti možnost škofovskega posvečenja. Predlog je doslej podprlo devetnajst škofij, proti ni bila še nobena. Pričakovati je, da bodo o tematiki ženskega škofovstva razpravljali in glasovali tudi na generalni sinodi anglikanske Cerkve julija prihodnje leto.

Za sprejetje predloga je potrebna dvotretjinska večina v vsaki izmed treh sinodalnih zbornic, ki jih sestavljajo škofje, duhovščina in verni laiki. Leta 1992 je bil predlog za duhovniško posvečevanje žensk sprejet s komaj zahtevano večino.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh