Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Škofje [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 18. 01. 2023 / 10:18
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2023 / 09:46
Potepuh: Škofje [FOTO]
Lep pogled nanj je z Lajš zahodno od prelaza Kladje. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Škofje [FOTO]

Hrib Škofje nad Cerknim po imenu spominja na dobrih dvajset kilometrov vzhodneje ležečo Škofjo Loko. Podobnost ni naključna, saj je šla čez Škofje meja freisinškega loškega gospostva. V drugi polovici 19. stoletja je začel na pobočju tega podolgovatega hriba obratovati rudnik bakra, sto let pozneje so na njem posneli zaključni prizor filma Dolina miru, danes pa je 974 metrov visoko Škofje prijetna izletniška točka z lepim razgledom.

Cerkno, ki je imelo v začetku lanskega leta 1.401 prebivalca in je največje naselje na Cerkljanskem, leži v kotlinici ob potoku Cerknica. V središču kraja stoji župnijska cerkev sv. Ane, ki so jo začeli zidati leta 1710. Blizu nje je na ovinku Močnikove ulice majhno parkirišče s planinskima kažipotoma: en nas vabi na Lajše, drugi na Škofje.

Hrib Škofje leži vzhodno od Cerkna. FOTO: Andrej Praznik

S parkirišča gremo desno navkreber med hiše, prislonjene v breg. Nad njimi nas betonska pot popelje med sadno drevje in kozolce z debelimi nosilnimi stebri. Po nekaj minutah hoje so strehe vseh stavb v Cerknem že precej pod nami. Čeprav je pred kratkim odbilo poldne, se čez naselje že stegujejo sence okoliških vzpetin.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh