Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Škofje G8' vlade pozivajo k boju proti revščini

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 14. 06. 2013 / 08:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Škofje G8' vlade pozivajo k boju proti revščini

Izjava pred zasedanjem na Irskem: ob temah, kot so trgovina, pravično razporejanje davkov in preglednost poslovanja, upoštevati tudi interese najrevnejših slojev prebivalstva.

S pozivom k boju proti revščini so se škofovske konference držav G8 prvikrat obrnile na predsednike držav in vlad vodilnih industrijskih dežel. Revščina, ki je zaobjela celoten svet, sodi v središče tem, o katerih razpravlja svetovna politika, v svojem pismu poudarjajo predsedniki škofovskih konferenc, kot je poročala nemška tiskovna agencija KNA. Po mnenju škofov se mora mednarodna politika v svojih načelih osredotočiti na blagor celotnega sveta. Predsedniki držav in vlad se bodo 17. in 18. junija sestali na vrhunskem srečanju G8 v severnoirskem Enniskillenu.

Zaradi trenutne svetovne finančne in gospodarske krize je po besedah škofov potrebno še močnejše prizadevanje proti utaji davkov, za večjo preglednost poslovanja in boljšo uravnavo finančnih trgov. Pravila mednarodnega poslovanja 'bi morala služiti celotni družini človeštva in še posebej potrebam narodov, ki so v svoji nemoči najbolj ranljivi'.

Udeležencem vrhunskega zasedanja škofje izražajo zahtevo po skupnih korakih v smeri pravične ureditve mednarodnega finančništva. V luči svetovnega razvoja demokracije poudarjajo: »Človekovo dostojanstvo zahteva resnico, demokracija pa zahteva preglednost.« Civilnodružbene in verske organizacije so odvisne od zanesljivih informacij, če želijo konstruktivno in kritično spremljati delovanje svetovne politike.

Predsednik Nemške škofovske konference, nadškof Robert Zollitsch, je opozoril na 'izredne možnosti' velikih gospodarskih sil, 'da vplivajo na in usmerjajo red svetovnega gospodarstva in globalnega finančnega sistema'. S tem pa bi prevzeli tudi posebno dolžnost, 'da obenem upoštevajo tudi interese najrevnejših, najšibkejših in najmanjših v našem svetu'. To velja tudi za tematska področja trgovine, pravičnega razporejanja davkov in preglednosti poslovanja, ki so na dnevnem redu skorajšnjega zasedanja držav G8.

Pismo so podpisali predsedniki škofovskih konferenc iz Združenih držav Amerike, Kanade, Velike Britanije, Rusije, Francije, Italije, Nemčije, z Irske in z Japonske, pa tudi münchenski kardinal Reinhard Marx v imenu Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi, ComECE.

Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh