Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofje na kosilu pri predsedniku Pahorju

Objava: 07. 06. 2021 / 14:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2021 / 04:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škofje na kosilu pri predsedniku Pahorju

Škofje na kosilu pri predsedniku Pahorju

Predsednik Borut Pahor in nadškof Stanislav Zore sta po koncu podala skupno izjavo za javnost.

Nadškof Stanislav Zore in predsednik Borut Pahor sta po srečanju podala skupno izjavo za javnost. FOTO: Tatjana Splichal



Potem ko se je delegacija Slovenske škofovske konference (SŠK) sredi aprila prvič srečala s predsednikom vlade Janezom Janšo, sredi maja pa je vlada ustanovila svet za odprta vprašanja s Katoliško cerkvijo, so se danes slovenski škofje udeležili svečanega kosila pri predsedniku Borutu Pahorju, ki ga je priredil v čast tridesetletnici slovenske osamosvojitve.

Po 30 letih prehojene poti

Ob koncu srečanja sta gostitelj, predsednik Borut Pahor, in ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK msgr. Stanislav Zore podala skupno izjavo, v kateri sta uvodoma ocenila, da je po 30 letih prav in mogoče oceniti prehojeno pot in opraviti skupni premislek o naših uspehih, dosežkih in nadaljnjih stremljenjih.


Delegacija Slovenske škofovske konference na svečanem kosilu pri predsedniku Borutu Pahorju. FOTO: Tatjana Splichal


Vloga KPM in nadškofa Šuštarja

»Zlasti v težkih časih kriz, zdaj zdravstvene, pa tudi socialne, gospodarske in človeške, razmišljamo tudi o povsem temeljnih zadevah življenja in bivanja, ugotavljamo, kako pomembne so osnovne vrednote človečnosti, solidarnosti in sožitja,« sta poudarila v skupni izjavi in dodala nujnost skupnega delovanja kot pred 30 leti, ko je imela Komisija za pravičnost in mir pri SŠK pomembno vlogo pri demokratizaciji in zavzemanju za človekove pravice, nadškof dr. Alojzij Šuštar pa je bil človek dialoga z zaslugami pri mednarodnem priznanju naše države.


Država je po oceni Boruta Pahorja (na fotografiji) in Stanislava Zoreta zlasti v zadnjem desetletju veliko storila za spravo in preseganje narodnega razkola. FOTO: Tatjana Splichal


Papež na obisku?

Sogovornika sta se ob tem spomnila pomembne vloge Svetega sedeža, ki je med prvimi priznal samostojno Slovenijo, in podpore papeža sv. Janeza Pavla II. Strinjala sta se, da bi bilo imenitno, če bi lahko zdajšnji sveti oče Frančišek v kratkem obiskal Slovenijo, za kar bo nekaj ustreznih priložnosti – denimo letošnja 40. obletnica Stične mladih, katere častna pokrovitelja bosta ravno predsednik in nadškof.

Veliko storjeno za spravo in preseganje razkola

Država je po oceni sogovornikov zlasti v zadnjem desetletju veliko storila za spravo in preseganje narodnega razkola. Predsednik Pahor se je nadškofu Zoretu in Katoliški cerkvi posebej zahvalil za sodelovanje in podporo pri izvedbi pietetnega prenosa posmrtnih ostankov žrtev iz Hude jame in njihovega pokopa v Spominskem parku Dobrava ter nato pri odprtju Spomenika žrtvam vseh vojn in z vojnami povezanim žrtvam v Ljubljani, ki je zdaj osrednje spominsko obeležje žrtvam vojn in povojnih dogodkov, ki so prizadeli slovenski narod.


Stanislav Zore (na fotografiji) in Borut Pahor sta se strinjala, da se je v času samostojne Slovenije med inštitucijama oblikovalo sodelovanje, »za katero si želimo, da bi se nadaljevalo in nadgrajevalo, zlasti na kulturnem, vzgojno-izobraževalnem, dobrodelnem in humanitarnem področju, pa tudi pri skrbi za sakralno kulturno dediščino našega naroda.« FOTO: Tatjana Splichal


Sodelovanje naj se nadaljuje in nadgrajuje

Sogovornika sta se strinjala tudi, da se je v času samostojne Slovenije med inštitucijama oblikovalo sodelovanje, »za katero si želimo, da bi se nadaljevalo in nadgrajevalo, zlasti na kulturnem, vzgojno-izobraževalnem, dobrodelnem in humanitarnem področju, pa tudi pri skrbi za sakralno kulturno dediščino našega naroda,« je še zapisano v skupni izjavi predsednika Boruta Pahorja in nadškofa Stanislava Zoreta.

Delegacija SŠK

Svečanega kosila pri predsedniku Borutu Pahorju so se poleg ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta udeležili še mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl, koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, novomeški škof msgr. Andrej Glavan, soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž in upokojeni škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, ljubljanska pomožna škofa msgr. dr. Anton Jamnik in msgr. dr. Franc Šuštar in generalni tajnik SŠK dr. Tadej Strehovec.


Poleg škofov se je svečanega kosila udeležil tudi generalni takmik SŠK dr. Tadej Strehovec. FOTO: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh