Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofje papežu izrazili hvaležnost za pismo in podporo

Objava: 16. 03. 2009 / 09:38
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škofje papežu izrazili hvaležnost za pismo in podporo

Škofje iz Nemčije, Francije, Italije in Avstrije so se papežu Benediktu XVI. zahvalili za v četrtek objavljeno pismo, v katerem je pojasnil svojo odločitev o preklicu odloka o izobčenju štirih škofov, ki jih je leta 1988 brez soglasja Svetega sedeža posvetil francoski razkolniški škof Marcel Lefebvre.

Benediktu XVI. se je za njegove besede zahvalil tudi predstojnik Bratovščine svetega Pija X., ki ji pripadajo pomiloščeni škofje, monsinjor Bernard Fellay (njegovo izjavo smo predstavili tudi na naši spletni strani).

Škofje iz Nemčije, Italije, Francije in Avstrije so Svetemu očetu sporočili, da ni sam, pač pa ima tudi njihovo podporo. Cerkveni dostojanstveniki so izpostavili predvsem ponižnost, pogum, odkritost in bratstvo, ki vejejo iz papeževega pisma.

Predsednik Nemške škofovske konference msgr. Robert Zollitsch je v pogovoru za Radio Vatikan izpostavil osebnost in odprtost papeževega pisma, pariški kardinal Andre Vingt-Troisa pa je slog pisma označil kot nekaj povsem novega. Gre za resnično osebno pismo, ki kaže papeževo občutljivost in prizadetost zaradi kritik iz krščanskih krogov, je dejal kardinal in dodal, da je bila objava tega pisma nujno potrebna, saj je bila Cerkev v polemiki okrog izjav britanskega škofa Richarda Williamsona o holokavstu večkrat napadena. Prvi komentarji na papeževo pismo so v Franciji po njegovih besedah pozitivni.

Hvaležnost svetemu očetu je izrazila tudi Avstrijska škofovska konferenca, ki je v teh dneh zbrana na spomladanskem zasedanju. Podobno so storili tudi italijanski škofje, ki so ob tej priložnosti v sporočilu za javnost pozdravili papeževe besede in pojasnilo. Luganski škof msgr. Giacomo Grampa je za Radio Vatikan povedal, da je papeževo pismo škofe ganilo, predvsem zaradi ponižnosti in bratstva, ki ga izraža. Pismo izpostavlja občutljivost in po besedah msgr. Grampe si škofje želijo, da bi tak slog vstopil v delovanje Cerkve.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh