Zapri
Iskanje

Škofje potrdili navodila za veliki teden

Tadej Strehovec
Za vas piše:
Tadej Strehovec
Objava: 24. 03. 2020 / 15:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2020 / 07:41
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Škofje potrdili navodila za veliki teden

Izjava po izredni seji Stalnega sveta Slovenske škofovske konference.

Slovenski škofje ordinariji so imeli danes, 24. marca 2020, 23. izredno sejo Stalnega sveta Slovenske škofovske konference (SŠK) preko videokonference, na kateri so obravnavali razmere, v katerih se nahaja Cerkev v Sloveniji.

Odločili so, da še naprej ostajajo v veljavi Izredna navodila slovenskih škofov za preprečevanje epidemije COVID-19, ki so bila sprejeta 12. marca 2020. Tako bodo, z namenom zagotavljanja zdravja in preprečevanja širjenja epidemije, še naprej odpovedane vse sv. maše z udeležbo ljudstva in župnijski verouk.


Foto: Tatjana Splichal

Glede obhajanja letošnjih velikonočnih praznikov so škofje potrdili posebna navodila glede obredov in spovedovanja v velikem tednu za duhovnike in vernike. Omenjena navodila bodo javno objavljena predvidoma v sredo, 25. marca 2020. Škofje so na današnji seji sklenili, da bodo prestavili birme na čas, ko bodo odpravljeni ukrepi za omejevanje epidemije in ko bodo birmanci ustrezno pripravljeni. Krajevni škofje bodo duhovnikom pravočasno posredovali navodila o tem, kdaj bodo potekale birme.

Škofje so povabili vse vernike, da v času epidemije okrepijo molitev. Sklenili so, da bo bo jutri, na slovesni praznik Marijinega oznanjenja, vseslovenski molitveni dan v zahvalo materam in za zdravje bolnikov ter za konec epidemije. Prav tako pa so škofje povabili vse duhovnike, redovnike in vernike, da se v ponedeljek, 30. marca 2020, ob 21. uri v okviru molitve škofov na Radiu Ognjišče, posvetijo Jezusovemu in Marijinemu srcu. Nadškof msgr. Alojzij Cvikl je na koncu vse škofe seznanil tudi o svojem pogovoru z zagrebškim nadškofom kardinalom Bozanićem onedeljskem potresu na Hrvaškem. Cerkvi na Hrvaškem je nadškof Cvikl izrazil podporo Cerkve v Sloveniji in molitveni spomin.
 
Dr. Tadej Strehovec
Generalni tajnik SŠK

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh