Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofje spodbujajo pravičen mir v Sveti deželi

Objava: 14. 01. 2011 / 08:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škofje spodbujajo pravičen mir v Sveti deželi

Evropski in severnoameriški škofje so svoj obisk Svete dežele včeraj zaključili s sveto mašo v cerkvi Božjega groba v Jeruzalemu, ki jo je daroval jeruzalemski latinski patriarh Fouad Twal.

Evropski in severnoameriški škofje so včeraj zaključili svoj obisk Svete dežele, poročajo pri vatikanskem radiu. Šest dni molitve, razprav in srečevanj s tamkajšnjimi krščanskimi skupnostmi je okoli trideset škofov sklenilo s sveto mašo v cerkvi Božjega groba v Jeruzalemu, ki jo je daroval jeruzalemski latinski patriarh Fouad Twal. V pridigi je med drugim povedal, kako Cerkev v Sveti deželi hrepeni po tem, da bi okušala Kristusov mir, pri čemer je izpostavil dolgo obdobje mnogih težav, skozi katera se prebijajo tamkajšnji kristjani.

Patriarh Twal je poudaril, da nikoli ne smejo izgubiti upanja, pač pa pogumno, potrpežljivo in odločno čakajo, molijo in zaupajo. Zbrane škofe je pozval, naj pogumno govorijo o tem, kar so videli, slišali in se dotaknili ter svoje izkušnje in srečanja z živimi kamni te dežele delijo z drugimi. O Jezusovem grobu je dejal, da to ni konec zgodovine, ampak začetek. Iz samega središča zgodovine je človeštvu dal upanje, življenje in odrešenje. Zato je po patriarhovih besedah naše resnično rojstvo v življenje prav tam, kjer je Jezus premagal smrt in izpolnil obljubo življenja.

Evropski in severnoameriški škofje so ob koncu obiska Svete dežele pripravili tudi sklepno poročilo in v njem zagotovili svojo molitev za mir ter pozvali k romanjem v Sveto deželo, po kateri je svoje dni hodil Jezus. Škofje so prav tako izrazili podporo vsem, ki iščejo poti do izgradnje večje pravičnosti in miru v Sveti deželi, kjer je trenutno mnogo strahu in nezaupanja, celo sovraštva in uničenja. Pri tem so izpostavili omejevanje gibanja za nekatere katoliške duhovnike in posvečene osebe, rekoč da je bila papeževa prošnja za njihovo lažje gibanje neuslišana.

Pozvali so tudi h koncu pogajanj med Svetim sedežem in Izraelom ter izpostavili trpljenje mnogih ljudi, ki so pod velikim pritiskom zaradi verskih razlik, ki jim je bila uničena ali odvzeta lastnina in ki se spoprijemajo s težavami zato, ker živijo na območju Gaze. Škofje so se obvezali, da bodo v svojih državah spodbujali državne voditelje in prebivalstvo, naj se pridružijo tistim, ki si prizadevajo za pravičnost in mir v Sveti deželi, ter da si bodo še naprej prizadevali za trajen mir, in sicer s podporo vzpostavitve dveh držav, Izraela in Palestine.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh