Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skoraj dvesto mož razmišljalo, kako preseči povprečnost

Za vas piše:
Tadej Vindiš
Objava: 07. 01. 2023 / 17:54
Oznake: Duhovnost, Odnosi
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.01.2023 / 18:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skoraj dvesto mož razmišljalo, kako preseči povprečnost
Z dr. Petrom Millonigom se je pogovarjal voditelj DIŽ Benjamin Siter. FOTO: arhiv DIŽ

Skoraj dvesto mož razmišljalo, kako preseči povprečnost

Na prvo soboto v letu 2023 so se možje že navsezgodaj začeli zbirati v Antonovem domu na Viču v Ljubljani, in to z zelo konkretnim namenom: da bi se udeležili moškega zajtrka z naslovom »10 zapovedi za uspeh«. Moški zajtrk je organiziralo društvo Družina in Življenje, ki je bilo tudi začetnik tovrstnih srečanj možakarjev v Sloveniji.

Tokratni gost je bil dr. Peter Millonig, poslovnež z več desetletnimi izkušnjami v številnih mednarodnih podjetjih in tudi eden prvih slovenskih diplomatov. Z njim se je pogovarjal Benjamin Siter, voditelj Družine in Življenja.

Za pravo odločitev je potrebno moliti

Dr. Millonig je odraščal v učiteljski družini na avstrijskem Koroškem. Želja po znanju je v njem že od mladosti. Iz svojih izkušenj pričuje, da ti vsako novo znanje daje novo razgledno točko. Po drugi strani pa ima vsako znanje rok trajanja, zato je nujno, da ostajamo odprti za nekaj več, za razvoj. Pravi, da ni sam zaslužen za svojo zagnanost in dosežke, ampak je bil deležen Božje milosti. V ozadju pa so dolgoletne molitve in k temu s svojim pričevanjem spodbuja vse može.

Tokratni moški zajtrk je nosil naslov »10 zapovedi za uspeh«. FOTO: arhiv DIŽ

Ena od njegovih desetih zapovedi za poslovni uspeh pravi, da si naj prizadevamo za delo, ki izgrajuje družbo, ki je v službi izgrajevanja Božjega kraljestva. Da naj najdemo delo, ki je po naši meri, pa hkrati pošteno in koristno. Potrebno je »izmoliti« odločitev, ki je po meri nebes. Ne le po tvoji meri, ampak tudi po meri Boga.

Kaj bomo naredili s svojimi talenti

Pri Družini in Življenju poudarjamo, da moramo »dajati naprej«, kar smo prejeli, in to je zajel tudi dr. Millonig v svojih zapovedih za uspeh. Može je spodbudil, da smo ljudje občestvenosti. Dobro je, da razdajamo svoje talente in tudi sprejemamo in vključujemo talente drugih.

Moškega zajtrka se je udeležilo skoraj 200 mož. FOTO: arhiv DIŽ

Veste, kaj najbolj skrbi bogate ljudi?

Bogataši imajo dva problema: vedno premalo časa in skrb za materialne dobrine. Ljudje, ki razmišljajo posvetno, čas dojemajo kot sovražnika, za kristjana pa je čas kot sopotnik in opozorilo. Eden najbogatejših ljudi na svetu Elon Musk menda dela približno 17 ur na dan. Ostane mu le še 7 ur za spanje in vse ostalo. Da je mera polna, zahteva tudi od svojih zaposlenih sorazmerno več kot običajno.

Dva svetova, katerih sobivanje ni preprosto

»V meni se prepletata dva svetova. Svet poslovneža in svet človeka, ki želi živeti duhovno. Dve resničnosti življenja, za kateri sobivanje ni preprosto,« pravi dr. Millonig. Sleherni možakar in fant v dvorani se je lahko našel v tej trditvi, tudi če nismo vsi poslovneži. Dva svetova – »duhovni, ki daje, in poslovni, ki naj bi poklanjal, kar je prejel.« Ali ne pričakujemo od poslovnega sveta, da je tisti, ki daje?

Korupcija pa je strup, opozarja Millonig. Daje ti navidezno suverenost. V samem jedru je to kraja – denarja in dobrega imena. Podkupovanje in goljufije te oropajo čistega srca, če jim strežeš. Bolj kot se zapletaš v to mrežo, večje je razočaranje in tudi večja potreba po odplačevanju dolga.

Tokratni gost je bil dr. Peter Millonig, poslovnež z več desetletnimi izkušnjami v številnih mednarodnih podjetjih in tudi eden prvih slovenskih diplomatov. FOTO: arhiv DIŽ

Kje iščemo srečo?

Nekateri želijo narediti »super-človeka«, želijo ustvariti nebesa na zemlji. Transhumanizem razglaša tako rekoč tehnološki vnebohod. Ampak, ali ne postajamo del tega že, če smo »privezani« na telefon in »poguglamo« sproti za vsako informacijo, je v pogovoru opozoril Benjamin Siter. Millonig poudarja, da moramo ohranjati kritično distanco do sodobnih ideologij in novih tehnologij.

In kako zaključuje deset zapovedi za uspeh gost moškega zajtrka? »Hodi po poteh Odrešenika. Samo bogaboječnost zagotavlja notranji mir in poklicno zadovoljstvo v svetu, ki je poln križev.« Lahko imamo udobno življenje, ampak to še ne pomeni, da bomo srečni. Srečni bomo, če bomo hodili po Njegovih poteh. Izkoristimo talente, dokler še imamo čas.

Preden smo zagrizli v pravi moški zajtrk, ki ga je pripravil MAŠ catering iz Velenja, pa smo bili možje povabljeni in spodbujeni še k udeležbi na moških pohodihodmikih za moške v divjini in programu Exodus 90. Se nam boste pridružili na katerem?

Kupi v trgovini

Odločitev - za moške
Medosebni odnosi
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh