Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škotski kilt in sablja za Park vojaške zgodovine ter kaj je škotskega dudarja zaneslo v Brkine [FOTO]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 06. 05. 2024 / 09:20
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2024 / 12:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škotski kilt in sablja za Park vojaške zgodovine ter kaj je škotskega dudarja zaneslo v Brkine [FOTO]
Dudar vojaškega orkestra četrtega bataljona škotskega kraljevega polka Byron Stirton. FOTO: M. M. Š.

Škotski kilt in sablja za Park vojaške zgodovine ter kaj je škotskega dudarja zaneslo v Brkine [FOTO]

Park vojaške zgodovine v Pivki letos obeležuje dvajseto obletnico »rojstva« ideje, da bi nekdanje prostore vojašnice spremenili v muzej.

V počastitev te pomembne obletnice so v Parku vojaške zgodovine postavili muzejsko obeležje z razstavo, ki prikazuje zgodovino nekdanje vojašnice in razvoj muzeja. Slovesno odprtje razstave z naslovom »Svoje meče bodo prekovali v lemeže in svoje sulice v srpe (Izaija 2,4)« bo v sredo, 8. maja 2024, ob 13. uri v prostorih muzeja v Pivki.

Polkovni kilt in paradna sablja, nova muzejska eksponata Parka vojaške zgodovine v Pivki. FOTO: M. M. Š.

V nedeljo, 5. maja, pa so v Parku vojaške zgodovine na poseben način počastili tudi obrambne odnose med Veliko Britanijo in Slovenijo ter obeležili 75-letnico zveze Nato in dvajset let slovenskega članstva v zavezništvu. Britanska veleposlanica Tiffany Sadler in soprog predsednice republike, dr. Aleš Musar, sta muzeju v Pivki podarila dragocena zgodovinska eksponata: polkovni kilt britanske vojske in paradno sabljo.

Britanska veleposlanica Tiffany Sadler med nagovorom ob predaji polkovnega kilta. FOTO: M. M. Š.

Polkovni kilt v tkalskem vzorcu »Mackenzie« so nosili pripadniki polkov Seaforth Highlanders in pozneje Queen’s Own Highlanders, britansko veleposlaništvo pa ga je Parku vojaške zgodovine podarilo ob 75-letnici zveze Nato in 20. obletnici slovenske pridružitve Severnoatlantskemu zavezništvu. Britanska veleposlanica Tiffany Sadler je v nagovoru izpostavila, kako pomembno je vojaško sodelovanje v času, ko žal v Evropi znova divja vojna.

Dr. Aleš Musar je Parku vojaške zgodovine podaril paradno sabljo. FOTO: M. M. Š.

Paradno sabljo je namestniku vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi v letih med 1994 in 1998, generalu siru Jeremyju Mackenzieju, pripadniku in pozneje poveljniku znamenitega polka Queen’s Own Highlanders, v zahvalo za pomoč Slovenski vojski pri približevanju zvezi Nato podaril načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Albin Gutman. Sabljo je ob priložnosti odkupil dr. Aleš Musar, nato pa se je odločil, da jo ob dvojnem jubileju zveze Nato podari muzeju v Pivki. Dr. Musar je v nagovoru izpostavil tesno obrambno sodelovanje med Slovenijo in Združenim kraljestvom ter poudaril, da je skupno članstvo v zavezništvu Nato v današnjih nemirnih časih vedno pomembnejše zagotovilo za našo skupno varnost.

Slovesna predaja dragocenih eksponatov. FOTO: M. M. Š.

Slovesnosti ob predaji dragocenih eksponatov so se poleg veleposlanice Združenega kraljestva v Sloveniji Njene Ekscelence Tiffany Sadler in dr. Aleša Musarja udeležili tudi župan Občine Pivka Robert Smrdelj, svetovalec v kabinetu ministra za obrambo Republike Slovenije ter predsednik Zveze slovenskih častnikov generalmajor Dobran Božič in britanski obrambni ataše podpolkovnik Christopher Day. Za škotsko vzdušje je s svojim nastopom poskrbel dudar vojaškega orkestra četrtega bataljona škotskega kraljevega polka Byron Stirton.

Dudar Byron Stirton je s svojim nastopom na slovesnosti poskrbel za škotsko vzdušje ... FOTO: M. M. Š.

Slovesnost v Suhorju

Predaji darovanih eksponatov Parku vojaške zgodovine v Pivki je sledila spominska slovesnost ob obletnici padca letala Spitfire MH980 pri vasi Suhorje v Brkinih: konec letošnjega aprila je minilo 79 let, odkar je na robu Brkinov, v neposredni bližini vasi Suhorje, strmoglavilo britansko letalo Spitfire MH980, v strmoglavljenju pa je malo pred koncem vojne izgubil življenje mlad pilot, narednik britanskih kraljevih letalskih sil, 21-letni Edmund »Teddy« Ramsbotham.

Spomenik v Suhorju. FOTO: M. M. Š.

Truplo mladega angleškega pilota so vaščani dostojno pokopali na vaško pokopališče, kmalu po vojni pa so britanske vojaške oblasti njegove posmrtne ostanke prekopale na vojaško pokopališče v Beogradu, kjer počiva še danes. Spomin na ta tragični dogodek na Suhorju ni nikoli povsem zamrl in tako je Park vojaške zgodovine na pobudo vaščanov Suhorja leta 2021 na mestu strmoglavljenja postavil spomenik, ki tako domačinom kot obiskovalcem priča o žrtvi mladega britanskega pilota. Avtor spomenika je akademski kipar Jurij Smole.

Direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič med slovesnostjo v Suhorju. FOTO: M. M. Š.

Park vojaške zgodovine v sodelovanju z Veleposlaništvom Združenega kraljestva v Sloveniji in Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije na kraju dogodka vsako pomlad v dneh okoli obletnice strmoglavljenja pripravi tudi spominsko slovesnost: letos sta se spominu preminulega pilota in padlega letala s položitvijo venca k spomeniku pri vasi Suhorje poklonila veleposlanica Tiffany Sadler in generalmajor Dobran Božič.

Nalaganje
Nazaj na vrh