Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skrajšanje karantene na domu na sedem dni

Za vas piše:
M. M.
Objava: 10. 01. 2022 / 06:37
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2022 / 06:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skrajšanje karantene na domu na sedem dni
Skrajšuje se tudi veljavnost PCR in hitrega antigenskega testa. FOTO: Tatjana Splichal

Skrajšanje karantene na domu na sedem dni

Z današnjim dnem se skrajšuje trajanje karantene na domu z deset na sedem dni, prav tako se spreminja pogoj testiranosti za vstop v Slovenijo brez karantene, in sicer se skrajšuje veljavnost testa PCR na 48 ur od odvzema brisa in hitrega antigenskega testa na 24 ur od odvzema brisa. Pogoja cepljenja in prebolelosti se ne spreminjata.

Prav tako je vlada ukinila strožje pogoje vstopa in karantene, ki so veljali za prihode iz nekaterih južnoafriških držav zaradi različice omikron, prav tako ni več seznama teh tveganih držav.

Spremembe v potniškem prometu

Od danes dalje veljajo tudi spremembe v javnem potniškem prometu. Pri linijskih, stalnih izvenlinijskih ter občasnih prevozih je število potnikov omejeno na število registriranih potnikov v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in neposredno za njim, poroča STA. Stojišča v avtobusih mestnega linijskega prevoza so lahko v uporabi, vendar mora biti razdalja med potniki na stojiščih najmanj en meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Stojišča morajo biti tudi primerno označena.

Omejitve tudi na vlakih

Tudi na vlakih je število potnikov omejeno na število sedišč, v primeru stojišč pa je treba zagotavljati označbe in razdaljo enega metra. V vseh primerih javnega potniškega prometa pa velja, da je treba še naprej izpolnjevati pogoj PCT in uporabljati zaščitno masko.

Izjemi pri uvedbi karantene

Kot je znano, je vlada prejšnji teden prav tako z odlokom določila novi izjemi glede uvedbe karantene. V karanteno poleg cepljenih s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 ni treba osebam, ki so prebolele covid-19, kar morajo dokazati s pozitivnim PCR-testom, od katerega je minilo vsaj deset in največ 45 dni.


Nalaganje
Nazaj na vrh