Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od ponedeljka skrajšano trajanje karantene [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 01. 2022 / 20:18
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.01.2022 / 20:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od ponedeljka skrajšano trajanje karantene [VIDEO]
Nuška Čakš Jager je pojasnila, da so se za skrajšanje karantene odločili na podlagi strokovnih kriterijev. FOTO: UKOM

Od ponedeljka skrajšano trajanje karantene [VIDEO]

Od ponedeljka, 10. januarja 2022, bo trajanje karantene ob visokotveganem stiku skrajšano z dosedanjih 10 na sedem dni, je pojasnila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Nuška Čakš Jager.

Vzvod za odločitev epidemiologov so bili po njenem strokovni kriteriji, saj se okužbe v veliki večini primerov izkažejo znotraj sedmih dni. S spremembo bodo, je dodala, s ponedeljkom usklajeni vsi zaledni sistemi, ki omogočajo izdajanje certifikatov in postopkov, tudi epidemiološkega anketiranja.

Razlika med karanteno in samoizolacijo

Nuška Čakš Jager je tudi ponovno pojasnila pomembno razliko med katanteno in samoizolacijo. V izolacijo gre bolna oseba po od osebnega zdravnika odrejenem postopku, medtem ko je karantena ukrep za zdravo osebo v visokotveganem stiku.


Obolele osebe naj se čim bolj izolirajo

»Epidemiologi želimo, da bi se osebe, ki zbolijo, čim bolj izolirale. Nošenje zaščitne obrazne maske, razkuževanje rok in zadostna medsebojna razdalja najbolj omogočajo prekinitev verige kužnosti,« je še pojasnila Čakš Jagrova.

Trend se je obrnil proti mlajšim generacijam

Po njenem se je trend okužb v Sloveniji izrazito obrnil proti mlajšim generacijam, največji delež ta čas beležijo v starostni skupini od 15 do 34 let, najverjetnejša lokacija prenosa okužbe pa je po podatkih NIJZ skupno gospodinjstvo oziroma družina.

Nizek delež okužb med oskrbovanci DSO

Največja pojavnost novih potrjenih primerov okužb (na 100.000 prebivalcev) je v Goriški in Obalno-kraški regiji, med hospitaliziranimi pa še naprej – štiripetinsko – prevladujejo necepljeni. Po besedah Nuške Čakš Jager je med oskrbovanci domov za starejše delež okužb nizek.

Kupi v trgovini

Kje je Bog v času koronavirusa?
Družbena vprašanja
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh