Zapri
Iskanje

Skromna lepota jaslic v Doberdobu

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 14. 01. 2022 / 10:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2022 / 10:22
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Skromna lepota jaslic v Doberdobu

Skromna lepota jaslic v Doberdobu
Abstraktna kompozicija prepusti vsakemu opazovalcu različno razlago. FOTO: arhiv župnije Doberdob
Tudi letos so v župnijski cerkvi Sv. Martina v Doberdobu nastale samosvoje jaslice, ki na prvi pogled izžarevajo neko abstraktnost barv in posameznih elementov, ki se spajajo v prav tako abstraktno celoto.

Abstraktna kompozicija prepusti vsakemu opazovalcu različno razlago. Vsakdo se lahko pri njih zamisli in jim zatem pripiše neko bolj ali manj racionalno ali duhovno vsebino. Glavna tema letošnjih jaslic je umetnost iz odpadnega materiala in posledično pristna lepota, ki nastaja iz skromnosti ter vsega, česar več ne uporabljamo in je izgubilo svoj prvotni namen. Odpadno blago je spet pridobilo svoje mesto pod starim dežnikom in okoli njega, ravno tako staro blago, ki še vedno nekoga obvaruje, tokrat sveto Družino, ki je pod njim poiskala svojo zatočišče.

Glavna tema letošnjih jaslic je umetnost iz odpadnega materiala in posledično pristna lepota, ki nastaja iz skromnosti ter vsega, česar več ne uporabljamo in je izgubilo svoj prvotni namen.

Barve so vsepovsod. Pisani barvni trakovi in površine krasijo in sestavljajo krošnje dreves, odsekana debla, pobočja in ravnine, peščena tla, vse pokrivajo koščki blaga, ki se spajajo po točno začrtanih barvnih paletah. Blago je v tem primeru materija in istočasno barvni odtenek, ki polni in obarva celotne jaslice kot oljne barve sliko na platnu.

FOTO: arhiv župnije Doberdob

Krajina se neprestano preliva v kipca svete Družine in svetih treh kraljev, ki jih je iz lesa, kovine in vrvi izdelal domačin Martin Marušič. Figure se v svojih esencialnih linijah in potezah karizmatično postavljajo na izhodiščno točko vsega. Preko svetlobnih učinkov se iz njih razvija ves okoliš, obenem vse, kar jih obdaja, išče pri njih svoj epilog, svoj najmočnejši izraz.

zapisal jasličar Cristian iz Doberdoba

FOTO: arhiv župnije Doberdob

FOTO: arhiv župnije Doberdob

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh