Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skupna znamka vatikanske in hrvaške pošte

Objava: 07. 09. 2011 / 07:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Skupna znamka vatikanske in hrvaške pošte

Na Hrvaškem obhajajo tristoto obletnico rojstva dubrovniškega jezuita Rudžerja Boškovića.

Vatikanska in hrvaška pošta bosta z izdajo skupne znamke počastili hrvaškega znanstvenika in pionirja fizike, jezuita patra Rudžerja Boškovića (1711-1787). Na Hrvaškem letos obhajajo tristoto obletnico rojstva znamenitega rojaka, rojenega v Dubrovniku. Poštno znamko v vrednosti 3,30 evra bo 13. septembra letos izdal vatikanski urad za filatelijo.

Posebna izdaja poštne znamke na polovici prikazuje podobo svetovalca papeža Benedikta XIV. (1740-1758). Na drugi polovici znamke je upodobljen prerez kupole bazilike sv. Petra, katere utrjevanje je leta 1742 nadzoroval pater Bošković.

Bošković je po nalogu papeža Benedikta XIV. opravil tudi zemeljske meritve in leta 1755 izdal prvi zemljevid Vatikanske države. Zaradi cerkvenega postopka proti jezuitskemu redu je Bošković leta 1773 odpotoval v Pariz na dvor kralja Ludvika XV. Deset let kasneje se je vrnil v Italijo, kjer je leta 1787 v Milanu umrl.

Papež Benedikt XVI. je med svojim obiskom v Zagrebu pred tremi meseci Boškovićevo življenjsko pot označil kot dokaz za združljivost naravoslovnih znanosti in vere, pa tudi kot možnost, da človek v sozvočje združi služenje domovini in prizadevanja za vesoljno Cerkev.

Bošković je dvajset let po svojem delovanju v Vatikanu svoje znanje prenesel na Dunaj, na dvor cesarice Marije Terezije, ki ga je poklicala na pomoč v veliki stiski: skupaj z dvornim gradbenikom, mojstrom Nikolausom Pacassijem, je pater Bošković utrdil kupolo narodne knjižnice v Hofburgu, ki ji je grozilo podrtje.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh