Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skupni mirovni poziv verskih voditeljev z vsega sveta

Objava: 15. 09. 2011 / 08:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Skupni mirovni poziv verskih voditeljev z vsega sveta

V Münchnu se je zaključilo tridnevno mirovno srečanje, ki ga vsako leto v drugem mestu priredi Skupnost sv. Egidija.

Minuli torek se je v Münchnu s skupnim mirovnim pozivom zaključilo tridnevno mirovno srečanje verskih voditeljev z vsega sveta. V dokumentu, ki ga je podpisalo okoli dvesto mož in žena, je dialog označen kot 'inteligentno in miroljubno orožje'. Po besedah udeležencev srečanja je dialog 'odgovor pridigarjem nasilja, ki navajajo celo besede verskih besedil, da bi z njimi razširjali sovraštvo in razklali svet na dvoje'.

Globalizacija ponuja številne možnosti, potrebuje pa dušo, je še zapisano v končnem pozivu. Sebičnost vodi v civilizacijo smrti in tudi dejansko pomeni smrt za številne ljudi.' Veljalo bi se ponovno naučiti, da bi znali zaživeti na drug proti drugemu, pač pa drug ob drugem.

Mednarodnega srečanja, ki ga od leta 1986 Skupnost sv. Egidija vsako leto priredi v drugem mestu, so se udeležili predavatelji iz več kot petdesetih držav in več kot tisoč obiskovalcev. Pod geslom 'Obvezani za skupno življenje – religije in kulture v dialogu' so na prireditvi obeležili tudi spomin na deseto obletnico terorističnega napada v New Yorku in obsodili nasilje v Božjem imenu kot zlorabo religije.

Medversko mirovno srečanje prirejajo že petindvajset let. Povod zanj je bilo mirovno srečanje v Assisiju leta 1986, ko je tedanji papež Janez Pavel II. predstavnike svetovnih religij povabil k skupni molitvi za mir.

Ustanovitelj Skupnosti sv. Egidija Andrea Riccardi je v zaključnem nagovoru v Münchnu povedal, da je bavarska prestolnica v teh dneh postala 'prestolnica duha'. Na ulicah ni bilo slišati glasnega korakanja vojakov, pač pa le mehke korake iskalcev Boga in romarjev miru. Ob tem pridobljena moč se bo razvnela 'kot vojni ogenj', naslednje desetletje pa naj, je izrazil željo govorec, prinese mir v svet, 'kjer bodo z revnimi ravnali pravično, v katerem se bodo bogati naučili potrpežljivosti, in si resnično prizadevali v boju proti revščini'.

Münchenski nadškof kardinal Reinhard Marx je ob koncu srečanja izpostavil pomen verskih skupnosti v krogu svetovnega miru. Naloga religij je, 'da skupaj iščejo poti razumevanja in sprave'.

Predstavniki religij in politike so v Münchnu vadili resnični dialog, je pojasnil kardinal Marx. Sv. Egidij pa je navdih za svetovno skupnost, naj ne podcenjuje moč takšnega srečanja.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh