Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skupščina Društva katoliških pedagogov Slovenije

Za vas piše:
Marija Pisk
Objava: 21. 03. 2023 / 08:53
Oznake: Duhovnost, Maša, Vera
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2023 / 09:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skupščina Društva katoliških pedagogov Slovenije
FOTO: M. P.

Skupščina Društva katoliških pedagogov Slovenije

V prostorih sv. Jakoba v Ljubljani je minuli konec tedna potekala skupščina Društva katoliških pedagogov Slovenije (DKPS). Začeli smo s sveto mašo in nagovorom predsednice društva, gospe Marije Žabjek. V njem je ob prispodobi ladje brez jader in krmila, na kateri posadki ob močni volji in trdni veri uspe izpluti, na simbolen način nakazala delovanje društva, ki ga v veliki meri poganjajo prav te lastnosti.

Društvo je k sveti maši in predavanju vabilo vse svoje člane, na skupščino pa predvsem predsednike Območnih skupnosti (OS) in vsaj po enega delegata iz vsake območne skupnosti.

Predsednica društva Marija Žabjek. FOTO: M. P.

Sledilo je predavanje gospoda Jožeta Mlakarja z naslovom Neumnost je modna manira našega časa, s podnaslovom Ni vseeno, kako si neumen. Z njim nam je predavatelj predstavil neumnosti, ki se kot splošna resnica širijo v našem prostoru in se nanašajo na obnovljive vire, podnebno pravičnost in teorijo spola. Predavanju je sledilo razgibano glasno razmišljanje o tej vsebini, oprto na vprašanja:

  • kateri izpostavljeni problem se nas je najbolj dotaknil,
  • kako ta problem zaznamo v našem okolju in
  • kako bi lahko kot društvo našli način za reševanje tega problema.

Jože Mlakar. FOTO: M. P.

Pater dr. Silvo Šinkovec je usmeril naše misli tudi v smisle oz. nesmisle, ki se odpirajo v opaznem vnašanju vsebin teorije spola v izobraževalni sistem. S tem je povezana tudi aktualna namera posodabljanja učnih načrtov. Izoblikovano in podprto je bilo mnenje, da se mora tudi društvo odločno posvetiti in delovati na področju ozaveščanja staršev o tem.

Potem, ko je bilo izvoljeno delovno predsedstvo, smo nadaljevali s poročanjem predstavnikov Območnih skupnosti DKPS o njihovem delu in načrtih. Pri poročanju se je zvrstilo 9 OS (Goriška, Kranj, Ljubljana, Ljutomer, Mozirje, Sveti Hieronim, Tolmin, Trebnje, Zahodna Dolenjska). Ob poslušanju poročil smo z lahkoto ugotovili, da je DKPS prisotno v družbenih sredinah po velikem delu Slovenije. OS se vsaka na svoj način trudi, da svoje člane povezuje. Žal je nekaj OS, ki usihajo. Razlogi za to so v tem, da se članstvo stara, priliv mlajših pa ni najbolj obetajoč. Razveseljiva novica pa je, da nova OS nastajata v Zrečah in morda še kje.

p. Silvo Šinkovec. FOTO: M. P.

S tem smo zaključili dopoldanski del. Vsak odmor smo izkoristili za druženje ter izmenjavo mnenj in razmišljanj.

Po premoru za kosilo sta se zvrstila še dva sklopa poročanj in sicer o dejavnostih društva (o reviji Vzgoja, o razpisanih in izvedenih seminarjih, o počitniškem varstvu Srčna dežela, o SIESC-u, o molilni skupini Povezani v molitvi, o izvedeni mednarodni konferenci Ljubezen do domovine in države, o Tednu vzgoje) in o delovanju organov društva (strokovnega sveta, častnega razsodišča, finančno poročilo, nadzornega odbora, upravnega odbora).

Po zaslugi naše članice, gospe Helene Kregar, je društvo obogatilo stike z javnostjo. Društvo svoje dogodke oglašuje in o njih poroča v različnih medijih. Zelo pogosto dogajanja odmevajo na valovih radia Ognjišče. Mnogi prispevki so objavljeni v tedniku Družina, reviji Vzgoja, nekateri tudi na RTV Slovenija - 3. program radia in v oddaji Obzorja duha na televiziji. Občasno so objave o delovanju društva tudi na nekaterih lokalnih radijskih postajah. Prispevki društva so bili objavljeni tudi v spletni in tiskani verziji časopisa Domovina, v spletnem časopisu E-časnik in na spletnih straneh Aleteje ter radia Ognjišče. Vse, kar se v društvu dogaja, je mogoče spremljati na spletni strani DKPS, v elektronskem obvestilniku e-Vzgoja in na Facebook profilu DKPS.

»Vzgoja za ljubezen do domovine in države.« FOTO: M. P.

O novosti smo govorili v zadnjem delu srečanja. Najprej nas je predsednica seznanila o na novo pridruženih članih. Sledil je sprejem. V letu 2022 se je v društvo včlanilo 12 novih, povprečno mlajših članov. To je spodbudno in vliva upanje, da so sadovi naših dejavnosti že vidni. Res pa je tudi, da je 11 članov iz društva izstopilo, razlog pa je v teh primerih večinoma starost. Glasovali smo o predlogu podelitve naziva častni član in o pridružitvi civilni družbi, ki jo koordinira gospod Andrej Grebenc. Potrdili smo spremembe Statuta revije Vzgoja, v glavnem je šlo za formalne spremembe. Imenovali smo člane sveta revije Vzgoja. Pravzaprav smo za še en mandat potrdili te, ki so bili v njem že doslej, saj smo zelo zadovoljni z njihovim delom v preteklem mandatu. Glasovali smo o nadomestnem članu v upravnem odboru zaradi zamenjave za članico, ki je sporočila, da te naloge zaradi drugih družinskih obveznosti ne more več opravljati.

Delo smo zaključili ob zaključni misli patra Silva Šinkovca. Povzemam nekaj njegovih osnovnih misli, kot mi je bilo dano razumeti:

»Čas je turbulenten in mi iščemo poti naprej. Vedno težje, vedno zahtevnejše in vedno naporneje je ustvarjati svoj prostor v cerkvi, v župniji, v družbi. Čutenje, da imaš v skupnosti svoj prostor, pa šteje. Kvaliteten prispevek naši družbi je delovanje na duhovnosti in duhovnem življenju. Pri vsem tem ima pomembno vlogo tudi izobraževanje. Lažje je to dosegati, če imaš podporo. Če bomo to gojili, bo šlo. Naredimo torej kolikor le moremo v tej smeri. Naredimo korak naprej, izzivov je veliko.« 

Na koncu še iskrena zahvala nas vseh vodstvu DKPS in naši predsednici, gospe Mariji Žabjek.

Nalaganje
Nazaj na vrh