Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slab zrak ogroža Sikstinsko kapelo

Objava: 06. 09. 2010 / 08:35
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slab zrak ogroža Sikstinsko kapelo

Direktor Vatikanskih muzejev sproža alarm, saj je ozračje v prostoru zaradi 20.000 obiskovalcev dnevno preobremenjeno.

Klimatski alarm za Sikstinsko kapelo: preveliko število vsakodnevnih obiskovalcev, v povprečju okoli dvajset tisoč, postaja resen problem za ohranjanje znamenitih Michelangelovih fresk, piše direktor Vatikanskih muzejev, Antonio Paolucci v vatikanskem dnevniku ‘L’Osservatore Romano’.

Ozračja v prostoru ni več mogoče zadovoljivo nadzorovati, umetnine pa niso zadostno zaščitene pred nečistočami. Če bi želeli Sikstinsko kapelo ohraniti za prihodnje rodove, bi bilo nujno potrebno temeljito posodobiti sistem prezračevanje in zmanjšati število dejavnikov, ki onesnažujejo zrak, meni Paolucci. Po njegovih besedah to pri današnji ponudbi v znanosti in tehnologiji ne bi smel biti prezahteven projekt.

Freske v Sikstinski kapeli, med njimi tudi ‘Poslednjo sodbo’, so že očistili prahu. Za to je bilo potrebnih trideset strokovnjakov, ki so bili štiri tedne polno zaposleni. Dela so potekala ponoči, ko so Vatikanski muzeji in Sikstinska kapela zaprti za obiskovalce. Da so dosegli dvajsetmetrsko umetnino, so restavratorji uporabljali mehanske dvižne odre.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh