Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slabšanje finančnega položaja pri gospodinjstvih v najemniških stanovanjih, rast deleža mladih, ki so osamljeni

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 03. 03. 2023 / 13:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2023 / 13:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slabšanje finančnega položaja pri gospodinjstvih v najemniških stanovanjih, rast deleža mladih, ki so osamljeni
Delež mladih v Sloveniji, ki se počutijo osamljeni, je občutno zrasel. Fotografija je ilustrativna. FOTO: Pexels

Slabšanje finančnega položaja pri gospodinjstvih v najemniških stanovanjih, rast deleža mladih, ki so osamljeni

Raziskava Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) o delu in življenjskih pogojih v zadnjem četrtletju leta 2022 je pokazala, da je delež tistih gospodinjstev, ki so skozi mesec finančno shajala brez težav skoraj enak tistim, ki so težko shajala. Kar 13 odstotkov mladih (16-34 let) pa je poročalo, da je ves čas ali večino časa osamljenih.

Po podatkih Sursa je bilo 23 odstotkov gospodinjstev takih, ki so skozi mesec shajala lahko oziroma zelo lahko, delež tistih, ki so shajala težko oziroma zelo težko, pa je bil 21-odstoten. »Razlika med skupinama se je počasi zmanjševala – pred letom dni je znašala 8 odstotnih točk v prid prve, takih je bilo 26 % gospodinjstev.«

Med najemniki večji delež gospodinjstev, ki so težko shajala

V primerjavi z letom prej se je finančni položaj najbolj poslabšal za gospodinjstva v najemniških stanovanjih. Med njimi je bilo 13 odstotkov gospodinjstev, ki so shajala lahko oziroma zelo lahko, tistih, ki so shajala težko oziroma zelo težko, pa je bilo kar 37 odstotkov. Delež slednjih se je v enem letu povečal za kar 12 odstotnih točk.

Vir: SURS

Nepričakovanih izdatkov v znesku 700 evrov si ne bi moglo privoščiti 45 odstotkov gospodinjstev. Težave z odplačilom najemnine je imelo 23 odstotkov, z odplačilom nestanovanjskega kredita 13 odstotkov, z odplačilom stanovanjskega kredita pa 6 odstotkov gospodinjstev.

Najpogosteje osamljeni mladi

Ves čas ali večino časa je bilo v obdobju pred anketiranjem osamljenih 9 odstotkov prebivalcev, 71 odstotkov pa jih je osamljenost čutilo redkokdaj ali nikoli. »Najpogosteje so bili osamljeni mladi (16–34 let). Pri tej skupini se je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem tudi najbolj povečal delež osamljenih ves čas ali večino časa, in sicer za pet odstotnih točk, na 13 odstotkov,« navaja Surs.

Z življenjem bolj zadovoljni bolj izobraženi

Raziskava je med drugim pokazala, da sta bili visoko zadovoljni z medosebnimi odnosi (ocena 8 ali več na lestvici od 0 do 10) dve tretjini prebivalcev, z življenjem 46 odstotkov, s finančnim stanjem gospodinjstva pa nekaj več kot četrtina (27 %). Nizko zadovoljnih (ocena 2 ali manj) s finančnim stanjem gospodinjstva je bilo 12 % vprašanih, z življenjem 5 odstotkov, z medosebnimi odnosi pa 2 odstotka prebivalcev.

Vir: SURS

»Bolj izobraženi so bili bolj zadovoljni z življenjem in finančnim položajem. Med terciarno izobraženimi je bilo visoko zadovoljnih z življenjem 64 odstotkov, kar je 25 odstotnih točk več kot med nižje izobraženimi, visoko zadovoljnih s finančnim stanjem pa 43 odstotkov, kar je 22 odstotnih točk več kot med nižje izobraženimi.«

Nalaganje
Nazaj na vrh