Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slavje v Abu Dabiju ob 1. obletnici podpisa dokumenta o bratstvu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 02. 2020 / 10:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2020 / 12:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slavje v Abu Dabiju ob 1. obletnici podpisa dokumenta o bratstvu

Slavje v Abu Dabiju ob 1. obletnici podpisa dokumenta o bratstvu

Udeleženci srečanja prisluhnili tudi sporočilu papeža Frančiška.

Foto: Vatican Media

Ob prvi obletnici podpisa zgodovinskega dokumenta o človeškem bratstvu so včeraj v Abu Dabiju priredili uradno slovesnost, ki so se je udeležili številni verski voditelji in drugi predstavniki družbenega življenja, poroča spletni portal Vatican News.

Glasovi človeškega bratstva

Dogodek se je začel z nagovorom tajnika Visokega medverskega odbora za izvajanje in širjenje omenjenega dokumenta, sodnika Mohameda Abdela Salama. Dokument o človeškem bratstvu sta podpisala dve veliki mednarodni osebnosti, je svoj nagovor začel sodnik Salam. Zdaj je treba k njunima dodati tudi druge glasove, drugi sodelavci morajo poskrbeti, da bo dokument postal stvarnost. Ničesar ne bomo dosegli, če si ne bomo vsi skupaj prizadevali za zaščito pravice do življenja in svobode. Papež in veliki imam sta kot prizorišče za podpis dokumenta izbrala Abu Dabi, leto dni pozneje pa bo na istem mestu slišati glasove tistih, ki človeško bratstvo sprejemajo in udejanjajo.

Potrebno je preprosto pričevanje vernikov

Za sodnikom Salamom je spregovoril carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I., ki je najprej izrazil svoje veselje, da lahko sodeluje na obletni slovesnosti. V svetu hitrih sprememb in nenehnih novih izzivov morajo svetovna verstva zavzeti novo stališče. Verodostojnost verskih voditeljev se meri z njihovimi prizadevanji za mir in sodelovanjem v medverskem dialogu. Rešitve pa morajo temeljiti na človekovem dostojanstvu. Verstva to lahko storijo, je prepričan patriarh, če so med seboj duhovno solidarna ter spodbujajo dejavnosti na političnem in družbenem področju. Pripadniki posameznih verskih izročil lahko priskočijo na pomoč, ko na teh področjih zaidemo v slepo ulico. Mir zahteva napor in potrpežljivost, svet pa pričakuje preprosto pričevanje vernikov. Patriarh je zaključil z besedami, da na svetu ne bo miru, če ne bo miru med verstvi, do tega pa ne bo prišlo brez medverskega dialoga. Potreben sta torej pogum in predanost, da se odpravimo na to potovanje.

Zgledi človeškega bratstva

Msgr. Yoannis Gaid je nato zbrane spomnil, da Bog vedno pošilja ljudi, ki znajo svojo vero Vanj spremeniti v luč za druge. Tako papež kot veliki imam sta lahko pripravila zgled človeškega bratstva, ker se znata oba sočutno vživeti v trpljenje sveta, je dejal Gaid. Dokument je torej opomin, kaj vse morajo ljudej pretrpeti. Resnični častilci Boga vernike spodbujajo, da si prizadevajo za tiste vrednote, ki bodo ozdravile tegobe sveta. V luči raznolikosti je Gaid znova izpostavil odlomek iz dokumenta, ki pravi, da je raznolikost del Božjega načrta. Če naj bi dokument postal stvarnost, morajo njegove cilje sprejeti vsi ljudje na zemlji. Po Gaidovih besedah je dokument zemljevid, ki ga je treba umestiti v zakonodaje in učne načrte.

Msgr. Gaid je med svojim nastopom še povedal, da je papež Frančišek celoten znesek nagrade, ki jo je prejel lansko leto (Zayedova nagrada za človeško bratstvo), namenil Rohinjam v Mjanmarju.

Glasovi človeškega bratstva

Udeleženci včerajšnje slovesnosti so imeli priložnost prisluhniti šestim ljudem, ki na različne načine dosegajo ideal človeškega bratstva:

- Latifah Ibn Ziaten, ustanoviteljica »Imad Association for Youth and Peace«, je izgubila sina v terorističnem napadu, svojo žalost pa je znala preusmeriti v pomoč mladim v stiski
- Muhammad Saqib, ustanovitelj »Akhuwat Micro-Financing«, je prisluhnil prošnji vdove in ji dal brezobrestno posojilo, zdaj pa vodi največjo organizacijo za izdajanje brezobrestnih malih posojil
- Susan Esserman, ustanoviteljica Centra za podporo, pravno pomoč, svobodo in spodbudo preživelim žrtvam trgovine z ljudmi na Univerzi v Marylandu
- Daniela Pompei, direktorica humanitarnih koridorjev pri Skupnosti sv. Egidija
- Yasmine Sherif, direktorica ustanove »Education Cannot Wait«
- Leymah Gbowee, dobitnica Nobelove nagrade za mir, ki se je borila za mir v domači Liberiji in še vedno deluje kot mirovna ambasadorka

Praznovanje človeškega bratstva

Po nagovorih so udeleženci prisluhnili še video sporočiloma papeža Frančiška in velikega imama Ahmeda Al Tayeba.


Foto: Vatican Media

Papeževo video sporočilo ob prvi obletnici podpisa dokumenta o človeškem bratstvu

O vsebini papeževega video sporočila je poročal Radio Vatikan: »Pozdravljam vse navzoče, na poseben način pa pozdravljam osebe, ki s svojo človeškostjo pomagajo revnim, bolnim, preganjanim in slabotnim bratom ne glede na vero, barvo ali raso, ki ji pripadajo.

Pred letom dni sva moj brat, veliki imam dr. Aḥmed al-Tayeb, in jaz podpisala dokument o človeškem bratstvu v glavnem mestu Združenih arabskih emiratov, Abu Dabiju. Danes obhajamo prvo obletnico tega velikega humanitarnega dogodka, z upanjem v boljšo prihodnost za človeštvo, prihodnost, v kateri ne bo sovraštva, zamere, skrajništva in terorizma, v kateri bodo prevladovale vrednote miru, ljubezni in bratstva.

Danes, na to prvo obletnico, izražam svojo hvaležnost za podporo, ki so jo ponudili Združeni arabski emirati delu vrhovnega odbora za človeško bratstvo. Zahvaljujem se pobudi Abrahamove hiše, ki je napovedala nagrado za človeško bratstvo.

Vesel sem, da sem lahko navzoč pri tem trenutku, ko bo svetu predstavljena mednarodna nagrada človeškega bratstva, saj bodo tako spodbujeni vsi krepostni zgledi moških in žensk, ki na tem svetu udejanjajo ljubezen preko svojih dejanj in žrtev, ki so jih storili za dobro drugih, ne glede na to, koliko so drugačni zaradi vere ali narodnostne in kulturne pripadnosti. Prosim Vsemogočnega Boga, da blagoslovi vsako prizadevanje v korist dobrega za človeštvo in naj nam pomaga v bratstvu iti naprej.«

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh