Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Slehernik« pred Domom sv. Jožefa

Objava: 05. 10. 2011 / 12:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Slehernik« pred Domom sv. Jožefa

Pri sv. Jožefu nad Celjem v soboto, 8. oktobra, pripravljajo uprizoritev srednjeveškega misterija »Slehernik«, uprizoritev bo na prostem pred Domom sv. Jožefa, v režiji župnika Jožeta Planinška pa jo bodo izvedli mladi iz župnije, oba župnijska zbora in zbor zaposlenih v Domu sv. Jožefa.

Pri sv. Jožefu nad Celjem v soboto, 8. oktobra 2011, ob 20. uri pripravljamo uprizoritev srednjeveškega misterija ''Slehernik''. Uprizoritev bo na prostem pred Domom sv. Jožefa, v režiji župnika Jožeta Planinška pa jo bodo izvedli mladi iz župnije, oba župnijska zbora in zbor zaposlenih v Domu sv. Jožef. Nastopilo bo okoli sto sodelujočih.

Kratka predstavitev misterija

''Slehernik'' je srednjeveški misterij oziroma duhovna drama, ki je nekakšno nadaljevanje pasijonskih iger, s širšo tematiko in predvsem s poosebljenimi krepostmi in seveda tudi slabostmi iz vsakdanjega življenja. V literarni zgodovini je misterij razmeroma znan in pomeni močan člen v oblikovanju sodobne dramatike. Nastal je v 15. stoletju, po vsej verjetnosti nekje v Angliji ali na Nizozemskem. Tematika in igra je najprej živela v ljudskem izročilu, pred stotimi leti pa jo je zapisal in za sodobni čas priredil Hugo von Hofmannsthal. Po njegovem zapisu in priredbi so jo prvikrat izvedli leta 1911 na Dunaju. V medvojnem času so ga izvajali tudi na Kongresnem trgu v Ljubljani, pred uršulinsko cerkvijo. Zelo znamenita in stalna ponavljajoča izvedba misterija je v Salzburgu pred tamkajšnjo stolnico. V slovenščini imamo dva prevoda, Župančičevega in Grafenauerjevega. Pri sv. Jožefu smo se odločili za Župančičevega, ki je v verzih. Izvedbo smo si zastavili kot sodelovanje cele župnije Svetega Jožefa oziroma celotnega kraja.

Gre za veliko prireditev, ki jo bomo izvedli na prostem in ponoči. Traja približno dve uri. Uprizorili jo bomo samo enkrat, nato drugo leto spet. Radi bi ji tako dali trajnostno domovanje na hribu, vsako leto enkrat ali kasneje na več let.

Za več informacij smo vam na voljo na telefonski številki: 041-694-621, Jože Planinšek.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh