Zapri
Iskanje

Slikanica o avtizmu

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 26. 03. 2020 / 12:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.03.2020 / 09:43
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Slikanica o avtizmu

Založba Pivec iz Maribora je izdala knjigo Mateje Tominšek Perovšek Moj prijatelj Oli, v kateri se srečamo z avtizmom.
Založba Pivec iz Maribora je izdala knjigo Mateje Tominšek Perovšek Moj prijatelj Oli, v kateri se srečamo z avtizmom.

Kot je zapisala Mateja Tominšek Perovšek je knjiga Moj prijatelj Oli »nastala s podporo in sodelovanjem sodelavcev, ki se kakorkoli ukvarjamo z otroci s posebnimi potrebami. O njih ne govorimo veliko. V malo drugačnih okoliščinah je nastala malo drugačna knjiga, ki govori o drugačnosti in drugačnih. Sicer smo vsi posebni in drugačni, a nekateri so drugačni na drugačen način.«

Psiček Oli in deček Rudi

Oli je za pest velik, razkuštran psiček, ki se nekega dne premražen znajde pred vrati hiše, kjer stanuje deček Rudi. Ta kmalu ugotovi, da je prikupen Oli »prav čuden pes«, ki postavlja nenavadna vprašanja, kadar je jezen čivka in kadar se počuti dobro mijavka. Zelo rad igra računalniške igrice, hitro se razjezi in tudi s svojimi pasjimi sovrstniki nima kaj dosti skupnega. Kljub temu ali pa morda prav zato, Rudi in Oli postaneta neločljiva prijatelja, ki se ne ozirata na zlobne pripombe tistih, ki ne razumejo kužkove drugačnosti.

Oli ima posebnost, ki jo imenujejo Aspergerjev sindrom


Mateja Tominšek Perovšek

A vendar, kaj dela Olija tako posebnega? Po odgovor se Rudijeva družina odpravi k pasjemu psihologu, ki ugotovi, da psiček potrebuje veliko ljubezni in potrpljenja. Oli ima namreč posebnost, ki jo psihologi imenujejo Aspergerjev sindrom. Družina Olija nato še bolje razume. Strinjajo se, da imamo prav vsi najrazličnejše težave za katere pa je pomembno, da jih pametno in potrpežljivo rešujemo in da konec koncev le prava, topla in sočutna ljubezen vedno premaga vse ovire.

Knjige, ki detabuizira avtizem

Knjiga o Oliju pomembno prispeva k vrstniškemu razumevanju drugačnosti in avtizma. Sabina Korošec Zavšek je v uvodni besedi zapisala, da se v praksi kaže, da so otroci z avtizmom še vedno pogosto osamljeni in izločeni iz medvrstniškega življenja, čeprav je med njimi veliko zanimivih osebnosti z lepimi in dobrimi lastnosti, ki pa jih zaradi svojih socializacijskih in komunikacijskih primanjkljajev izkažejo le v varnem in spodbudnem okolju. »Verjamem, da bo kakšen otrok odprl svoje srce tudi s pomočjo te srčne knjige, ki dobro ponazarja nekatere težave otrok z avtizmom in detabuizira avtizem.«

Knjižico posvečajo vsem Olijem, vsem, ki so drugačni in imajo zaradi te svoje drugačnosti težave z ljudmi okoli sebe.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh