Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slikarska razstava Denise Eyer-Oggier

Objava: 08. 01. 2024 / 17:20
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2024 / 17:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slikarska razstava Denise Eyer-Oggier
Slikarka Denise Eyer-Oggier. FOTO: Weina Venetz

Slikarska razstava Denise Eyer-Oggier

Razstava »Sanje o belih lilijah« švicarske slikarke Denise Eyer-Oggier je v Kregarjevem in Meršolovem atriju Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani na ogled do 1. februarja.

Uveljavljena umetnica se na razstavi, ki jo je naslovila po verzu iz pesmi Vojak sanja o belih lilijah palestinskega pesnika Mahmuda Darviša, predstavlja v trojni podobi: z likovno interpretacijo Darviševe poezije v akrilih na prosto visečem ročno izdelanem papirju, z abstraktnimi slikami manjšega formata ter s portreti žensk iz cikla Ona v večjih slikarskih formatih.

Pripoved o trpljenju in lepoti

Denise Eyer-Oggier je skozi leta razvila pristen osebni slog: njene slike so hkrati abstraktne in reprezentativne. Uravnotežena območja barvnih površin so združena z elementi risbe in z vztrajno ponavljajočimi se simboli, ki gledalca vabijo, naj za prvim vtisom poišče globlji pomen. Njene slike so poetične, sanjske in v enaki meri pripovedujejo o trpljenju in lepoti.

Že od malega jo navdušuje arabska umetnost – od glasbe, ornamentike, do literature, med drugim poezije Mahmuda Darviša in Maram al Masri.

Slika po motivu pesnitve Kockar. FOTO: Jože Potrpin

Narava, literatura in glasba kot izhodišče

Likovna kritičarka Anette Kummer je zapisala, da Denise Eyer-Oggier živi v svojih slikah in skozi ustvarjalni proces, saj z veliko občutljivostjo doživlja svojo okolico, literaturo in glasbo, ki se jima posveča. Vse to se preliva v njena dela, slike ali instalacije. Snovna ozadja njenih del so narava, književno besedilo ali glasba, vendar teh izhodišč ne ilustrira, temveč jih reinterpretira v svojem prepoznavnem slikarskem jeziku.

Abstraktna slika. FOTO: Osebni arhiv 

Večinoma ustvarja v ciklih: izbrano temo mora izživeti do konca, zgodbe pripovedovati znova in znova, ob njih trpeti in jih predelati v številnih slikah, dokler se enako intenzivno ne posveti novi temi. V tem ustvarjalnem procesu se med različnimi motivi vzpostavi povezava, ki se kot skupna nit vleče skozi njeno delo: močne sile narave in usode, pred katerimi smo ljudje majhni in nemočni, iskanje ravnotežja, svobode, preseganja meja, identitete.

Slika iz cikla Ona. FOTO: Osebni arhiv 

Odprtje razstave

Odprtje razstave v Kregarjevem atriju v četrtek, 4. januarja, je bil čudovit kulturni dogodek, ki so ga oblikovali mag. Bernarda Stenovec, pisateljica Mateja Gomboc z branjem svoje kratke zgodbe Ajša, ki jo je med obiskom slikarkinega ateljeja v Švici navdihnila ena od njenih slik iz cikla Ona, Vael Hanuna, ki je v izvirniku interpretiral poezijo Mahmuda Darviša, ter violončelistka Alja Mandič Faganel in violinist Žiga Faganel, ki sta posamično in skupaj navdušila z odlično glasbeno interpretacijo. Razstavo je odprl direktor Zavoda sv. Stanislava mag. Anton Česen.

Žiga Faganel in Alja Mandič Faganel. FOTO: Jože Potrpin 

Povabilo na javno vodstvo po razstavi in srečanje s slikarko

V sredo, 10. januarja, ob 19. uri vabljeni, da se v Kregarjevem atriju Zavoda sv. Stanislava udeležite javnega vodstva po razstavi in se s slikarko Denise Eyer-Oggier tudi osebno srečate.

Kupi v trgovini

Hvala ti (rože)
Kloche
15,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh