Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slomškova nedelja letos 25. septembra

Objava: 18. 09. 2011 / 19:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slomškova nedelja letos 25. septembra

Osrednja slovesnost letošnje Slomškove nedelje pri Sv. Jožefu nad Celjem se bo pričela z bogoslužjem Slomškovih besedil, ki jih bo v vlogi škofa Slomška podajal dramski igralec Zvone Hribar, somaševanje škofov in duhovnikov pri popoldanski sveti maši pa bo vodil kardinal Franc Rode, ki bo med mašo zbrane tudi nagovoril.

Osrednja slovesnost letošnje Slomškove nedeljo bo 25. septembra 2011, ob 15. uri, na Plečnikovi ulici 29 a pri Sv. Jožefu nad Celjem. Kot sporočajo s Tiskovnega urada SŠK, se bo program začel z bogoslužjem Slomškovih besedil, ki jih bo v vlogi škofa Slomška podajal dramski igralec Zvone Hribar. Ob 16. uri bo somaševanje škofov in duhovnikov vodil kardinal Franc Rode, ki bo med mašo zbrane tudi nagovoril. Pri maši bodo sodelovali združeni zbori dekanije Celje, Godba na pihala s Svetine in vokalna skupina In Spiritu. Predstavniki Celjske Mohorjeve družbe bodo po maši kardinalu Francu Rodetu in upokojenemu mariborskemu nadškofu Francu Krambergerju kot zaslužnima osebnostma za njen razvoj podelili častno članstvo.

Pogled v zgodovino

V Cerkvi na Slovenskem po beatifikaciji Antona Martina Slomška (1999) praznujemo Slomškovo nedeljo. Slomškov god obhajamo 24. septembra, Slomškovo nedeljo pa na nedeljo, ki je po datumu najbližje godovnemu dnevu. S tem dogodkom tudi na zunaj in slovesneje obeležimo Slomškov god. To je priložnost za poživljanje njegovega svetniškega lika, njegovo delo ter krepitev njegovega pomena za sodobni čas. Pred beatifikacijo oz. razglasitvijo za blaženega je bil 24. september kot dan Slomškove smrti (1862) dan spodbude in molitve za beatifikacijo, odslej pa za kanonizacijo oz. razglasitev za svetnika.

Letošnja Slomškova nedelja je povezana s 160-letnico dveh s Slomškovih ustanov; z ustanovitvijo Mohorjeve družbe ter bratovščine Apostolstva sv. Cirila in Metoda. Mohorjeva družba in bratovščina sta povezani s Celjem: prva ima tam sedaj svoj sedež, slednja pa ga je v preteklosti imela Sv. Jožefu nad Celjem. To je obenem tudi razlog za letošnje praznovanje Slomškove nedelje v Celju.

Mohorjeva družba je ustanova, s katero je Slomšek Slovencem želel dati dobre in poceni knjige. Mohorjeva družba je prva in najstarejša še vedno delujoča knjižna založba na Slovenskem.

Apostolstvo Cirila in Metoda je Slomškova ustanova, s katero je Slomšek močno posegel v življenje Cerkve ne le na Slovenskem, temveč v celotni Evropi, saj se je z njo začelo prvo sistematično delo za ekumenizem, torej zbliževanje krščanskih Cerkva na evropskih tleh.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh