Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slomškova romarska pot od Gore Oljke do Sv. Križa nad Belimi Vodami [FOTO]

Za vas piše:
Alojz Kačičnik
Objava: 28. 04. 2024 / 19:02
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2024 / 20:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slomškova romarska pot od Gore Oljke do Sv. Križa nad Belimi Vodami [FOTO]
Romarj na cilju pred cerkvijo sv. Križa. FOTO: Alojz Kačičnik

Slomškova romarska pot od Gore Oljke do Sv. Križa nad Belimi Vodami [FOTO]

Romarske cerkve in romarske poti vedno vabijo ljudi na pot. Tudi zadnjo soboto v mesecu aprilu smo se podali na pot, na eno izmed etap Slomškove romarske poti. V letošnjem letu je razlogov za romanje še več kot sicer, saj je to najprej leto priprave na jubilejno leto 2025, ki z geslom »romarji zaupanja« romanje postavlja v središče našega življenja. Potem pa je tu še 200. obletnica duhovniškega posvečenja bl. A. M. Slomška.

Kako zelo velika vrednota je bilo duhovništvo za Slomška, odražajo njegove besede, ki jih je ob svojem duhovniškem posvečenju zapisal v dnevnik: »Posvečena so moja usta, naj govore svete reči. Posvečene so moje roke, naj delajo le svete stvari. Posvečene so moje oči, naj gledajo le nebeške reči … jaz živim, pa ne več jaz, temveč Kristus živi v meni (prim. Gal 2,20)«.

FOTO: Alojz Kačičnik

Že vse od Slomškove beatifikacije naprej potekajo romanja na kraje, povezane z njegovim življenjem in delovanjem. Z namenom pospeševanja takšnih romanj je bilo tudi ustanovljeno Društvo Slomškova romarska pot, ki želi z romarsko potjo povezati vse kraje, kjer je Slomšek živel in deloval: Bizeljsko, Olimje, Ponikvo, Novo Cerkev, Celje, Celovec, Št. Andraž, Vuzenico in Maribor (cca. 650 km). Romarska pot seveda vključuje tudi številne vmesne kraje, ki so po kakšni drugi poti povezani z njim. Lansko jesen smo začeli z mesečnimi romanji po posameznih odsekih in v dveh delih prišli iz Nove Cerkve preko Šentjanža na Vinski Gori do Gore Oljke. V bodoče si želimo vsak mesec prehoditi vsaj kakšen odsek te romarske poti.

FOTO: Janez Urh

Minulo soboto je društvo skupaj z Domom Sv. Jožef Celje pripravilo romanje od Gore Oljke do Sv. Križa nad Belimi Vodami. Skupaj se nas je zbralo 29 romarjev in večina je prišla že zjutraj v Celje, od koder smo se z vozili odpravili v Savinjsko dolino. V lepem in svežem jutru smo romanje začeli z molitvijo v prekrasni cerkvi sv. Križa na Gori Oljki in si jo na kratko ogledali ter se spomnili, da je bil Slomšku bil križ sveto znamenje, prek katerega mu je Gospod govoril na prav poseben način.



Nato nas je pot vodila mimo mnogih križev in križpotij. Že kmalu smo prispeli na območje Velikega Vrha, kjer je Grmadetov križ, postavljen v zahvalo za srečno vrnitev iz grozot iz prve svetovne vojne. Kmalu zatem smo v daljavi nad Belimi Vodami opazili drugo cerkev, posvečeno sv. Križu, ki je bila tudi cilj našega tokratnega romanja. A do tja je vodila še dolga, ki se je najprej še nekaj časa spuščala, dokler nismo prečkali reke Pake, kjer se je spet začela vzpenjati, da smo nadoknadili, kar smo od Gore Oljke postopno izgubljali.

FOTO: Alojz Kačičnik

Da je bila pot lažja in prijetnejša, so nas z izvrstnimi dobrotami pogostili Zabukovnikovi v Velikem Vrhu in Tevževi v Skornem. Tako okrepljeni smo se ponovno nekaj časa vzpenjali do cerkve Sv. Antona na Skornem, kjer nas je pozdravil šoštanjski župnik Jože Pribožič in nam navdušeno predstavil čudovito obnovljeno cerkev in njenega zavetnika sv. Antona Puščavnika. Le-ta je bil Slomškov krstni zavetnik. Ali je Slomšek kdaj maševal v tej cerkvi, nismo izvedeli. Smo pa mi v duhu poromali v dvorano zadnje večerje in v evharistiji kakor romarja v Emavs po lomljenju kruha spoznali Jezusa, ki je izvir življenja. Tudi tukaj smo bili pogoščeni od Mežnarjevih in drugih varuhov tega svetišča, nato pa v lepem sončnem popoldnevu nadaljevali pot proti Sv. Križu.

FOTO: Janez Urh

Precej zložni poti je sledil strm vzpon k našemu cilju, ki smo ga dosegli še v žarkih večernega sonca. To cerkev je škof Slomšek posvetil le dober mesec pred svojo smrtjo. Kot neke vrste svojo duhovno oporoko je ob tisti priložnosti zapisal pesem Pohvala sv. križu. Romanje smo zaključili v tej cerkvi z molitvijo in Slomškovima pesmima Kraljevo znam’nje križ stoji in V nebesih sem doma. Pot domov je bila veliko lažja in hitrejša, saj so nam jo šoferji in njihova vozila skrajšali in olajšali.

FOTO: Alojz Kačičnik

Sv. Križ, ki je bil tokrat cilj našega romanja, bo že čez teden dni, to je v soboto, 4. maja, izhodišče nove etape romanj po Slomškovi romarski poti, ko se bomo podali na Smrekovec, Komen, Veliki Travnik in vse do Sp. Slemena. To bo čisto ta prava planinska pot.

Še več fotografij z romanja si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji Janez Urha in Alojza Kačičnika.

Pripravljena so že naslednja romanja, h katerim vabimo, da se nam pridružite:

  • Sv. Križ nad Belimi vodami – Smrekovec – Komen – Veliki Travnik – Sp. Sleme
    v soboto, 4. maja 2024, z začetkom ob 7.  uri na Sv. Križu nad Belimi Vodami;
  • tradicionalno romanje ob dnevu državnosti od Nove Cerkve prek Žičke kartuzije na Ponikvo, v torek, 25. junija 2024;
  • petdnevno romanje: Sp. Sleme – Koprivna – Luže – Globasnica – Tinje – Galicija – Borovlje – Celovec (od 8. do 12. julija).
Nalaganje
Nazaj na vrh