Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenci smo lani najraje potovali na morje

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 05. 06. 2023 / 11:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.06.2023 / 11:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenci smo lani najraje potovali na morje
Slovence najbolj vleče ob morsko obalo. FOTO: Alenka Žnidar

Slovenci smo lani najraje potovali na morje

Slovenci smo lani opravili 5,3 milijona zasebnih potovanj, kar je sedem odstotkov več kot v letu 2021. V šestih od desetih primerov smo se odpravili na Hrvaško, najbolj pogost cilj zasebnih potovanj pa je bila morska obala.

Vsaj enega zasebnega potovanja se je udeležilo okoli 1,2 milijona ali 66 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let, kar je bilo za šest odstotnih točk več kot v letu 2021, ugotavljajo na statističnem uradu (SURS).

Najpogosteje na morje

Najpogostejši cilj zasebnih potovanj, pri čemer je bilo možnih več odgovorov, je bila morska obala, in sicer pri 46 odstotkov vseh zasebnih potovanj. Temu sledita obisk mest (24 %) in podeželja (22 %). »Pri največ takih potovanjih po Sloveniji sta bila cilja podeželje in zdravilišča, v tujini pa morska obala.«

Med tujimi destinacijami daleč na prvem mestu Hrvaška

Slaba polovica vseh zasebnih potovanj (48 odstotkov) je bila opravljena v Sloveniji, 52 odstotkov pa v tujini. »Na tistih v tujini so med nastanitvenimi objekti prevladovale druge najete nastanitvene zmogljivosti ter hoteli in podobni objekti, na zasebnih potovanjih v Sloveniji pa so prebivalci največkrat bivali pri sorodnikih in prijateljih.«

Največkrat obiskana država na zasebnih potovanjih je bila Hrvaška (60 % vseh tovrstnih potovanj), zatem Italija (9 %), Bosna in Hercegovina (9 %) ter Avstrija (4 %).

Najpogostejše destinacije Slovencev na zasebnih potovanjih so Hrvaška, Italija, Bosna in Hercegovina in Avstrija.

Prenočitev za 15 odstotkov več kot leta 2021

Slovenci smo v letu 2022 skupaj ustvarili približno 23 milijonov prenočitev ali za 15 odstotkov več kot leto prej »in v povprečju prenočili petkrat (v Sloveniji 2,7 prenočitve, v tujini 5 prenočitev). Povprečni dnevni izdatki so na takih potovanjih znašali okoli 207 evrov na turista (v Sloveniji 74 evrov, v tujini 207 evrov)«. Največ denarja je porabil turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu, in sicer povprečno 128 evrov na dan.

Poslovnih potovanj za skoraj četrtino več

Prebivalci Slovenije so se lani odpravili tudi na približno 511 tisoč poslovnih oz. študijskih potovanj, kar je skoraj četrtina več kot leto prej. Poslovno potovanje v tujini je v povprečju trajalo 5,2 prenočitve, povprečni dnevni izdatki na turista pa so na takih potovanjih znašali okoli 143 evrov, še kaže raziskava statističnega urada.

Kupi v trgovini

Potovanje
Filozofija in esejistika
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh