Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenci v Avstraliji praznovali kulturni praznik z mašo v slovenščini

Za vas piše:
Mirko Cuderman
Objava: 20. 02. 2024 / 20:41
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.02.2024 / 09:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenci v Avstraliji praznovali kulturni praznik z mašo v slovenščini
Slovenska skupnost v Queenslandu v Avstraliji. FOTO: arhiv Cirila Božiča

Slovenci v Avstraliji praznovali kulturni praznik z mašo v slovenščini

V sredo, 7. februarja, dan pred slovenskim kulturnim praznikom, je bil za slovensko skupnost v Queenslandu poseben dan.

Iz Slovenije nas je obiskal naš dolgoletni dušni pastir pater Ciril Božič skupaj z laično misijonarko Marijo Anžič. V Marijinem svetišču v Marian Valley so nas pri slovenski maši veselo presenetili trije slovenski duhovniki v Avstraliji: pater Simon Peter, pater David Šrumpf in pater Darko Žnidaršič. Ob tej priložnosti jih je obiskal p. Ciril Božič, ki je pred leti deloval v Sydneyju in Melbournu. 

V Avstraliji se bere tudi slovenska maša. FOTO: arhiv Cirila Božiča

Že ta čudovita slika z slovenskimi duhovniki pri oltarju - v tem priljubljenem romarskem kraju - nam govori, da je naša mala slovenska skupnost Bogu pri srcu, da smo kljub naših slabosti deležni njegove dobrote, pozornosti in ljubezni. Bogu hvala! Pater Ciril je vodil maševanje in se nam je v pridigi približal z domačimi besedami z uvodnim vprašanjem: kaj nas tukaj v oddaljenem svetu v Queenslandu povezuje?

 Duhovniki pater Darko, pater Ciril. pater David in pater Simon 

Besede patra Cirila so nas opogumile

Na to vprašanje je razločno odgovoril: zakrament svetega krsta, ki smo ga v prejeli v rodni domovini. Dodal je potrebo po povezanosti v občestvu slovenske skupnosti in ljubezen do materinega jezika in rojstne domovine, ki naslednji dan, 8. februarja, praznuje svoj kulturni praznik. Res je tudi, da so potrebne tudi žrtve, da se skupnost obdrži, da se ohrani vera v Boga in tradicije ter ljubezen do domovine. 

Nekateri so prepotovali velike razdalje, da so bili lahko prisotni pri tej sveti maši kljub starosti in oviram. Krščanska vera, ki smo jo prejeli pri krstu, nas uči živeti po Božjih zapovedi in nam daje kreposti, da se obdržimo v tem času. Duhovniki nam nudijo za duhovno življenje potrebne zakramente svete spovedi in obhajila, zato večkrat omenjam v zgoščeni obliki pridigo duhovnika, ki pride med nas.

Spomin na otroštvo v Orehovljah

V naši družini, kjer sem odraščal v Orehovljah, je bil svojevrsten družinski red, kjer sem moral kot najstarejši sin po nedeljski maši očetu doma ponoviti, kar sem si zapomnil od govora iz prižnice. To ni bila lahka naloga in zato sem moral biti prisoten in v duhu zbran, da sem si zapomnil pridigo. To skušam nadaljevati in se mi zdi potrebno in vredno, da nam to ostane v spominu. Pater Ciril ima dar, da z svojo besedo in s pristopom pritegne poslušalce, da poslušajo in sprejmejo, kar slišijo. To so mi nekateri sami povedali na srečanju pri kosilu v bližnjem lokalu. 

Somaševala ta tudi Pater David Šrumpf, ki skrbi za slovensko versko skupnost v Adelaidi in je obenem tudi tehnični urednik revije Misli, ter pater Simon iz Melbourna, ki je še posebno poznan preko revije Misli, ki jo kot glavni urednik vodi že več let. Misli stopajo že v 73 leto obstoja. Pater Darko iz Sydneyja pa je naš dušni pastir že od junija 2008 naprej. Pater Darko nas večkrat na leto obišče, še zlasti ob praznikah in obletnicah naše brezjanske kapelice Marije Pomagaj v Marian Valley, ko nam z svojim petjem poživi vsako srečanje. 

Med gosti iz Slovenje moram omeniti zgodovinarja dr. Renata Podbersiča, ki je zvesto sledil in s kamero beležil naše izseljensko življenje. Gospod Renato je bil navzoč tudi pri zadnjem slovesu Danila Mavra, enega najzvestejših članov naše skupnosti. Naj omenim tudi laično misijonarko Marijo Anžič, saj nam je vedno rada pomagala pri organizacijah skupnih srečanj z njeno spretnostjo, da je vsaka slovesnost dosegla res veselo razpoloženje. Zato izrekam vsem iskrena hvala za obisk, ki nam bo vedno v lep spomin.

Mirko Cuderman  Brisbane, Avstralija Feb 2024

Nalaganje
Nazaj na vrh