Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V novi avstralski vladi ministrica slovenskih korenin

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 01. 06. 2022 / 12:14
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.06.2022 / 13:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
V novi avstralski vladi ministrica slovenskih korenin
Tanja Pliberšek, avstralska ministrica slovenskih korenin in avstralski premier Anthony Albanese. FOTO: Facebook TP

V novi avstralski vladi ministrica slovenskih korenin

V Canberri je prisegla vlada novega avstralskega premierja Anthonyja Albaneseja. V njej deset od 22 ministrskih položajev zasedajo ženske, s čimer je Avstralija dobila vlado z najbolj uravnoteženo zastopanostjo spolov doslej. Med njimi je tudi Tanja Pliberšek, ki ima slovenske korenine.

52-letna Avstralka slovenskih korenin prevzema ministrstvo za okolje, ob tem pa je na facebooku zapisala, da je imenovanja zelo vesela in se veseli izziva. Sprva jo je premier sicer imel v mislih za izobraževalni resor.


»Tanya je nekdo, ki zna opraviti stvari. Ona je izkušena nekdanja ministrica in tudi nekdanja ministrica v senci,« pa je na novinarski konferenci v torek dejal Albanese. Na Twitterju pa je ob prisegi vlade novi premier še zapisal, da je »ponosen na svojo izkušeno, raznoliko in energično ekipo«.

Čestitke novoimenovani ministrici je že izrekla ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.


Poslanka od leta 1998

Tanja Pliberšek (v avstralski javnosti poznana kot Tanya Plibersek) je priljubljena avstralska političarka, ki je bila v avstralski parlament prvič izvoljena leta 1998, pri njenih 28 letih, in je ta sedež ohranila vse do danes. Ministrski položaj je zasedla že v treh avstralskih vladah, odgovorna je bila za stanovanjske zadeve, položaj žensk, socialne zadeve in zdravstvo.

Po porazu njene stranke na volitvah, leta 2013, je bila izbrana za podpredsednico opozicijske laburistične stranke ter postala ministrica v senci za zunanje zadeve, kasneje pa za izobraževanje in ženske zadeve.

Kdo je Tanja Pliberšek

Tanja (1969) je tretjerojenka očeta Jožeta Pliberška iz Kočnega pri Zgornji Polskavi in mame Rozalije Repič iz Podvincev pri Ptuju. Oba starša sta v Avstralijo prišla dama, z enim kovčkom in nihče od njiju tam ni imel nobenih sorodnikov ali znancev.  Spoznala sta se leta 1956 na slovenskem plesu v Sydneyju in se kmalu tudi poročila, v zakonu so se jima rodili trije otroci. Tanja je študirala novinarstvo v Sydneyju in tam leta 1990 spoznala svojega sedanjega moža, Michaela Coutts – Trotterja, s katerim imata tri otroke – Anno, Josepha in Louisa.

Nalaganje
Nazaj na vrh