Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriška Slovenka prejemnica grammyja

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 06. 04. 2022 / 07:38
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2022 / 08:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ameriška Slovenka prejemnica grammyja
Karen Kamenšek, FOTO: Wikipedia

Ameriška Slovenka prejemnica grammyja

Ameriška dirigentka Karen Kamenšek s slovenskimi koreninami je z ekipo za opero Philipa Glassa z naslovom Akhnaten, ki jo je dirigirala v Metropolitanski operi, prejela grammyja za najboljši posnetek novih opernih produkcij.

Karen Kamenšek je, kot piše zgodovinar in raziskovalec Slovencev na severnoameriški celini Joe Valenčič, v ZDA prva Slovenka, ki vodi klasični orkester in nastopa po vsem svetu. Prihaja iz Chicaga, kamor so se njeni starši preselili iz Kamnice pri Mariboru.

Vsestranska umetnica je na Univerzi v Indiani diplomirala iz dirigiranja in klavirja, službena pot jo je med kariero v letih med 2003 in 2011 peljala tudi v Avstrijo in Nemčijo. Leta 2007 je skoraj celo leto delovala v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru.


Z grammyjem nagrajeno delo ameriškega skladatelja Philipa Glassa govori o življenju faraona Akhenatena, slovensko Ehnatona – v prvih letih vladanja poznanega kot Amenhotep IV. Kamenškova je z opero debitirala leta 2016, tri leta kasneje je z njo prvič nastopila tudi v Metropolitanski operi v New Yorku. Zaradi pandemije je orkester moral številne nastope po svetu odpovedati, da se zdaj počasi vrača na odre newyorške opere.

Del Glassove opere se je predvajal tudi v kinematografih, 52-letna specialistka sodobne glasbe pa je z ekipo prejela grammyja za najboljši posnetek novih opernih produkcij. Za to isto delo je že leta 2017 v Angleški nacionalni operi prejela tudi nagrado Laurencea Oliverja, ki je najprestižnejša nagrada za odrsko ustvarjanje v Veliki Britaniji.

Nalaganje
Nazaj na vrh