Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenec bo nuncij v Kanadi

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 05. 06. 2021 / 06:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2021 / 19:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenec bo nuncij v Kanadi

Slovenec bo nuncij v Kanadi

Papež Frančišek imenoval dr. Ivana Jurkoviča za apostolskega nuncija v Kanadi.

Nadškof dr. Ivan Jurkovič, foto: Tatjana Splichal


Danes opoldne je papež Frančišek imenoval nadškofa dr. Ivana Jurkoviča za novega nuncija v Kanadi. Na novo delovno mesto v Ottawo se bo Slovenec, duhovnik ljubljanske nadškofije, odpravil iz Švice, kjer od leta 2016 zastopa papeža in Sveti sedež kot stalni opazovalec pri Združenih narodih v Ženevi. Z novim nuncijem Jurkovičem se bo slovensko zastopstvo v diplomatskem krogu v Kanadi še okrepilo, že od julija 2019 je prvi sekretar apostolske nunciature v Ottawi duhovnik celjske škofije dr. Matjaž Roter.

Ivan Jurkovič, rojen 10. junija 1952 v Banjaloki pri Kočevju, je leta 1977 diplomiral na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in v ljubljanski stolnici prejel mašniško posvečenje. Na predlog takratnega ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja je odšel na študij v Rim in se začel pripravljati za poklicnega vatikanskega diplomata. Leta 1984 je diplomiral je na Papeški diplomatski akademiji in odšel na prvo delovno mesto v Seul. Štiri leta pozneje je v Rimu doktoriral iz kanonskega prava. V diplomatski službi Svetega sedeža je spremljal dogajanje na Balkanu in si prizadeval za priznanje samostojnosti novih držav. Leta 2001 ga je papež Janez Pavel II. imenoval za nadškofa, škofovsko posvečenje je prejel v ljubljanski stolnici. Od leta 2001 do 2011 je deloval kot apostolski nuncij v Belorusiji, Ukrajini in Rusiji, kjer si je prizadeval zlasti za zbližanje med krščanskimi Cerkvami Vzhoda in Zahoda in povezovanje Evrope kot kulturno-zgodovinske enote. V tem duhu je pomembno prispeval tudi k srečanju papeža Frančiška in moskovskega patriarha Kirila na Kubi leta 2016.

Kmalu po srečanju med papežem in patriarhom ga je Frančišek imenoval za stalnega opazovalca Svetega sedeža pri OZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi. »Na tem mestu si je prizadeval za varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zlasti verske svobode, ter opozarjal na nujnost ohranjanja naravnih virov, spoštljivega odnosa do beguncev in drugih ranljivih skupin,« so zapisali v obrazložitvi, ko so mu leta 2019 na Univerzi v Ljubljani podelili naziv častni senator. V slabih petih letih, odkar zastopa Sveti sedež kot stalni opazovalec pri Združenih narodih v Ženevi, je predal akreditacijska pisma direktorjem 25 agencij Združenih narodov in drugih svetovnih organizacij s tamkajšnjim sedežem.

»Delovanje v diplomaciji še prav posebej jasno kaže na potrebo po skupnem prizadevanju za reševanje temeljnih vprašanj človeštva. Vsak posameznik in vsak rod se mora vedno znova zavzeti – tako intelektualno kot moralno – za krepitev miru, pravičnosti in človeškega dostojanstva v vseh razsežnostih bivanja. Kljub velikemu napredku pa smo priče, da je na svetu še vedno veliko trpljenja. V okolju mednarodnih institucij, med njimi tudi v Ženevi, se jasno čuti ponovna zaskrbljenostjo o usodi človeštva: mir je danes v večji nevarnosti kot kadarkoli v zgodovini, hitro se veča prepad med bogatimi in revnimi in še vedno ne skrbimo dovolj za okolje, v katerem živimo,« je povedal nadškof Jurkovič v govoru ob prejemu omenjenega priznanja ljubljanske univerze.

Poleg slovenščine nadškof Jurkovič govori tudi angleščino, francoščino, italijanščino, španščino, nemščino in ruščino.

Vidni vatikanski diplomat je o svoji diplomatski poti, o pristopu in stališčih Svetega sedeža do pomembnih svetovnih vprašanj, o premagovanju pandemije koronavirusa in revščine, o varstvu okolja, kulturnem kolonializmu, papežu Frančišku in sploh izzivih za Cerkev po svetu govoril v daljšem intervjuju z novinarjem Marjanom Pogačnikom za Družino oktobra 2020.

Boljši jutri bo samo, če bo tudi tebi šlo bolje (druzina.si)



Službovanje dr. Ivana Jurkoviča (vir SŠK):

2016–2021: stalni opazovalec Svetega sedeža pri Uradu Združenih narodov in ostalih mednarodnih organizacijah v Ženevi ter stalnega opazovalca pri Svetovni trgovinski organizaciji

2011–2016: apostolski nuncij v Ruski Federaciji

2004–2011: apostolski nuncij v Ukrajini

2001–2004: apostolski nuncij v Belorusiji

1996–2001: svetovalec Državnega tajništva – Oddelek za odnose z državami

1992–1996: predstavništvo Svetega sedeža v Rusiji

1988–1992: apostolska nunciatura v Kolumbiji

1984–1988: apostolska nunciatura v Južni Koreji


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh