Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenec Marko Pisani ostaja deželni svetnik SSk

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 04. 2023 / 10:23
Oznake: Politika, Slovenija, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2023 / 16:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenec Marko Pisani ostaja deželni svetnik SSk
Marko Pisani iz stranke Slovenska skupnost (SSk) ostaja deželni svetnik. FOTO: FB Marko Pisani

Slovenec Marko Pisani ostaja deželni svetnik SSk

Po deželnih volitvah v Furlaniji – Julijski krajini (FJK) je jasno, da bo še en mandat v deželnem svetu v Trstu tudi Slovenec Marko Pisani iz stranke Slovenska skupnost (SSk).

V stranki slovenske manjšine, ki je za las presegla enoodstotni volilni prag (1,02 %), je Pisani prejel največ preferenčnih glasov – 986. Pisani je deželni svetnik postal lani namesto Igorja Gabrovca, ki je junija postal devinsko-nabrežinski župan.

Nekdanji župan občine Repentabor

Tudi Marko Pisani ima iz preteklosti že županske izkušnje, saj je bil podžupan in dve mandatni dobi župan občine Repentabor. Kot najbolj pereče lokalne problematike izpostavlja dvojezičnost, šolstvo, kmetijstvo in (odhajajoče) mlade.

Drugi Slovenci praznih rok

Kot je poročal Primorski dnevnik, je kandidatka Demokratske stranke Valentina Repini prejela 1504 preferenčne glasove, kar pa vseeno ni bilo dovolj za izvolitev v deželni svet, spodletelo naj bi tudi Danilu Slokarju, Slovencu iz vrst Lige, ki je prejel 438 glasov.

Nižja volilna udeležba

Volilna udeležba na deželni ravni je bila v dveh dneh skupno 45,26-odstotna in bistveno nižja kot prejšnjič pred petimi leti (49,61 %). Najvišja je bila sicer na Videmskem, in sicer 48,82-odstotna, najnižja – zgolj 40,62-odstotna – pa na Tržaškem.

Fedriga ostaja na čelu FJK

Dosedanji predsednik FJK, desnosredinski Massimiliano Fedriga, bo na čelu ostal še en mandat, saj so mu volivci namenil kar 64,2 % glasov, drugouvrščeni kandidat leve sredine Massimo Moretuzzo je prepričal 28,4 % volivk in volivcev.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh