Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenec sem – vloga duhovnikov in umetnikov v 30-letni zgodovini države

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 15. 03. 2022 / 12:50
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2022 / 15:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenec sem – vloga duhovnikov in umetnikov v 30-letni zgodovini države
Knjiga "Slovenec sem" je izšla v založništvu KD Prevalje, posvečena je 30-letnici slovenske samostojnosti oziroma državnosti.

Slovenec sem – vloga duhovnikov in umetnikov v 30-letni zgodovini države

V Družbenem domu na Prevaljah so v ponedeljek, 14. marca, predstavili knjigo Slovenec sem. Izdali so jo v jubilejnem letu samostojne države, v njej pa so različni avtorji, kot pravi urednik dr. Aleš Maver, »izrisali fresko poti Slovencev do lastne države«.

Knjiga Slovenec sem je nastala ob 30-letnici samostojnosti Slovenije na pobudo Kulturnega društva Mohorjan s Prevalj. »Skušali smo zajeti kar največ področij, na katerih sta se skozi stoletja postopoma krepili kulturna ustvarjalnost in pozneje tudi misel o državi na slovenskem narodnem ozemlju,« o namenu knjižne izdaje pravi njen urednik Aleš Maver.

Urednik knjige Aleš Maver. FOTO: Janez Gorjanc

Sedem poglavij, več avtorjev

Knjiga, pri kateri je sodelovalo več avtorjev, je razdeljena na sedem poglavij. Uvodno poglavje Premisleki o slovenskih pogledih na zgodovino in državnost je prispeval urednik dr. Aleš Maver, ki je tudi avtor zadnjega poglavja Vloga duhovnikov in Cerkve pri narodni uveljavitvi Slovencev in soavtor (z Matjažem Klemenčičem) poglavja Vloga Slovencev zunaj Slovenije pri slovenskem osamosvajanju. Urednik je izbral »temeljna besedila slovenstva«, skupaj z Lucijo Mirkac pa »slovensko domoljubno poezijo skozi stoletja«. Poglavje Slovensko slikarstvo in grafika kot pomemben del slovenske likovne kulture in umetnosti je napisal akademik dr. Andrej Jemec, akademik Lojze Lebič pa je svoj zapis naslovil Glasovi časov, o slovenski glasbeni ustvarjalnosti.

Akademik dr. Andrej Jemec. FOTO: Janez Gorjanc

Akademik Lojze Lebič. FOTO: Janez Gorjanc

Aleš Maver: »To so gradniki slovenske državnosti«

»Bralec bo opazil, da je posebej natančno orisan razvoj glasbe na Slovenskem, kar je zasluga izjemnega poznavalca in skladatelja Lojzeta Lebiča. Posebno poglavje velja nadalje osrednjim zgodovinskim mejnikom, ki so se zasidrali v zgodovinski spomin Slovencev in prispevali gradnike za slovensko državnost. Izpod peresa Andreja Jemca prihaja pregledni prikaz slovenske likovne umetnosti. Matjaž Klemenčič je prispeval besedilo o kamenčkih, ki so jih v mozaik rojstva samostojne Slovenije prispevali Slovenci zunaj današnjih slovenskih meja. Glede na veliko vlogo krščanstva v slovenski zgodovini ne manjka niti kratek prispevek o pomenu duhovnikov za narodno uveljavitev Slovencev,« je vsebino knjige opisal urednik Maver.

Pesnica Lucija Mirkac. FOTO: Janez Gorjanc

Izbor domoljubne poezije

Urednik Maver je posebej izpostavil posebnost knjige, dva izbora besedil. »Prvi prinaša besedila, ki so se uveljavila kot najpomembnejši besedilni spomeniki slovenstva oziroma je v njih še posebej izraženo prizadevanje za ohranjanje in poživitev slovenske narodne samobitnosti, dopolnjuje pa jih posrečen izbor domoljubne poezije v slovenščini, ki ga je zasnovala mlada pesnica Lucija Mirkac in bo najbrž zbudil pozornost tudi pri širšem občinstvu.«

Knjiga ima 262 strani. Cena: 25 evrov, lahko jo naročite na naslovu: info@mohorjan.si ali na tel. številki 041 421 799. Izdajo knjige je podprla tudi JAK RS.

Jožko Kert, nekdanji predsednik Kulturnega društva Mohorjan Prevalje. FOTO: Janez Gorjanc

Jožko Kert: »Grozovita vojna v Ukrajini odseva pri umetnikih«

Na predstavitvi knjige so sodelovali urednik Maver in avtorji Andrej Jemec, Lojze Lebič in Lucija Mirkac. »Spregovorili so vsak o svojem področju prispevkov, pri tem pa se dotaknili tudi vojne v Ukrajini. Večer na Prevaljah je pokazal, kako ta grozovita vojna odseva pri umetnikih,« je za spletno stran Družine povedal Jožko Kert, nekdanji predsednik kulturnega društva Mohorjan Prevalje.

Koroški vokalni kvintet AJDA. FOTO: Janez Gorjanc

Kupi v trgovini

Živeti hočemo v suvereni državi slovenskega naroda
Družbena vprašanja
25,04€
Nalaganje
Nazaj na vrh