Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija gori

Objava: 06. 10. 2022 / 09:45
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2022 / 10:04
Slovenija gori
Požar na gorisem Krasu. FOTO: Družina

Slovenija gori

Čeprav številne cerkve in oltarji, posvečeni sv. Florjanu, sporočajo, da so bili katastrofalni požari del slovenske preteklosti, naj bi bil sedanji na Krasu, ki je v času pisanja k sreči pod nadzorom, največji v slovenski zgodovini. Po obsegu skoraj gotovo, po materialni škodi in človeški tragiki, pa česa takega ne bi podpisali.

Nobeno človeško življenje ni ugasnilo, domovi so ohranjeni. Velika nesreča, katere povzročitelj (še?) ni znan, je povzročila blizu 4.000 ha veliko pogorišče. Narava, ki si je po 1. svetovni vojni komaj opomogla, je zopet plačala ceno človeški nerazsodnosti. Dejstvo je, da požarov takih razsežnosti v preteklosti ni bilo, ker je bilo bivanje naših prednikov v naravi drugačno. Slovenija ni samo preveč zaraščena z gozdom, ampak je marsikje ta neprehoden.

Požar je, kot vse naravne nesreče, razkril stanje duha pri Slovencih. Ni samo pokazal, da so gasilci še vedno naša edina prava obrambna vojska, ampak da med našimi državljani še vedno prevladuje neverjetna solidarnost. Pravzaprav je demantiral politiko, zlasti tisti njen del, ki hoče Slovenijo pahniti v neko latentno državljansko vojno. K sreči se vanj ni mešala, saj že tako prenizkih denarnih nagrad gasilcem ni sposobna izplačati. Ko gre za milijonske zneske onim, ki so jih zrinili na oblast, mislimo na razna »civilnodružbena...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh