Zapri
Iskanje

ZNP: Najbolj brutalen poseg politike v medije

Za vas piše:
A. R.
Objava: 12. 07. 2022 / 10:58
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2022 / 11:13
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

ZNP: Najbolj brutalen poseg politike v medije

ZNP: Najbolj brutalen poseg politike v medije
Odziv ZNP na odločitev koalicije za sprejem novele zakona o RTVS po nujnem postopku. FOTO: DZ
V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje v zvezi s sprejemom novele zakona o RTV Slovenija po nujnem postopku. »Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.«

V Združenju, ki mu predseduje publicist dr. Matevž Tomšič, z zaskrbljenostjo spremljajo »namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenij«. Tako so se odzvali na odločitev koalicije na kolegiju predsednice DZ, da bo novelo zakona o RTVS sprejela po nujnem postopku. Ta med drugim predvideva takojšnjo odstavitev direktorja RTVS, direktorja televizije in direktorja radia, vseh programskih svetnikov in celotnega nadzornega sveta RTVS.

Obsodili postopek sprejema zakona

Kot so zapisali, bi takšne spremembe »terjale vsaj nekajmesečno razpravo in razmislek«, vlada Roberta goloba pa jih namerava sprejemati po nujnem postopku. Spomnimo, da je ta sicer predviden za primer vojne, naravne nesreče ali preprečevanje hudih posledic za države. V ZNP so opozorili, da koalicija želi zakon spremeniti še pred parlamentarnimi počitnicami in si tako »zagotoviti politični vpliv na RTVS še pred jesenskimi lokalnimi in predsedniškimi volitvami«.

»Gre za brutalen in do zdaj še ne viden politični poseg politike v javni medij in to politike, ki se je pred volitvami razglašala, da bo poskrbela za strokovna in ne politična imenovanja v javnih zavodih,« so zapisali in še navedli, da bodo o dogajanju v Sloveniji obvestili mednarodne inštitucije.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh