Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija ima posodobljeno cepivo proti covidu-19, kakšna so priporočila?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 30. 09. 2023 / 09:52
Oznake: Covid, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2023 / 09:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija ima posodobljeno cepivo proti covidu-19, kakšna so priporočila?
FOTO: Tatjana Splichal

Slovenija ima posodobljeno cepivo proti covidu-19, kakšna so priporočila?

V Sloveniji imamo posodobljeno cepivo proti covidu-19 proizvajalca Pfizer-BioNTech, ki je prilagojeno podrazličici koronavirusne različice omikron XBB.1.5. V skladiščih NIJZ je 44.160 odmerkov tega cepiva. Ob tem so v NIJZ ob vstopu v jesenski čas pripravili tudi priporočila za cepljenje proti covidu-19 za jesen 2023.

Po podatkih NIJZ je 4800 odmerkov tega cepiva namenjenih otrokom od šestih mesecev do štirih let, prav toliko odmerkov je namenjenih tudi za otroke, ki so stari od pet do 11 let. Za starejše od 12 let pa je skupaj na voljo 34.560 odmerkov posodobljenega cepiva.

Za koga je cepljenje priporočljivo?

Glede na priporočila je cepljenje s posodobljenim cepivom priporočljivo za oskrbovance domov za starejše in socialno-varstvenih zavodov, vse starejše od 65 let ter posebej ranljive kronične bolnike, je poročala STA. To so med drugim bolniki s presajenimi organi, bolniki z določenimi rakavimi obolenji, bolniki s hudimi bolezni pljuč, bolniki z redkimi boleznimi, osebe na imunosupresivnem zdravljenju ali s stanji, ki povečajo tveganje za okužbo, odrasli z Downovim sindromom ter odrasli na dializi ali s kronično ledvično boleznijo pete stopnje.

Cepljenje možno sočasno s cepljenjem proti gripi

Cepijo se lahko tudi drugi, ki sicer ne sodijo v katero od zgoraj naštetih kategorij. Cepljenje proti covidu-19 in proti gripi (tudi proti drugim boleznim) se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom, pravijo na NIJZ. Prilagojeno cepivo proizvajalca Pfizer-BioNTech je Evropska komisija odobrila 1. septembra. Pred tem je posodobljeno različico tega cepiva odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema).

Prilagojeno cepivo proizvajalca Pfizer-BioNTech je Evropska komisija odobrila 1. septembra.

Gre za tretjo prilagoditev tega cepiva za zaščito pred novimi različicami novega koronavirusa, so pojasnili pri Evropski komisiji. 15. septembra pa je nato Evropska komisija odobrila tudi prilagojeno različico cepiva proti covidu-19 ameriškega farmacevtskega podjetja Moderna. Tudi to cepivo je najprej priporočila Ema.

Nalaganje
Nazaj na vrh