Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prihaja nov val covida, strokovnjaki znova priporočajo uporabo mask

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 08. 2023 / 10:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2023 / 11:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prihaja nov val covida, strokovnjaki znova priporočajo uporabo mask
Nov val covida-19 bi lahko znova povzročil preobremenjenost zdravstvenih sistemov v Evropi. FOTO: Pixabay

Prihaja nov val covida, strokovnjaki znova priporočajo uporabo mask

Strokovnjaki v Evropi opozarjajo, da s »precejšnjo gotovostjo« prihaja nov val covida-19 in predlagajo vnovično uporabo zaščitnih mask.

Kot poroča britanski Independent, se je v Združenem kraljestvu v zadnjih tednih povečalo število sprejemov v bolnišnice zaradi koronavirusnih obolenj, ravno v času, ko se učinkovitost cepiv zmanjšuje, pojavila pa se je še nova različica virusa.

Obiski pacientov so zaenkrat prepovedani na kardiološkem oddelku Splošne bolnišnice Celje in na centru za geriatrično medicino v Bolnišnici dr. Petra Držaja v Ljubljani.

Tudi slovenski mediji so pred dnevi poročali, da je Splošna bolnišnica Celje zaradi vdora okužbe z novim koronavirusom prepovedala obiske pacientov, ki se zdravijo na kardiološkem oddelku, ukrep prepovedi pa bo veljal do preklica. Enako odločitev so sprejeli na centru za geriatrično medicino v okviru Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, prostori centra pa so v Bolnišnici dr. Petra Držaja.

Težave predstavlja tudi »dolgotrajni covid«

Člani britanske Neodvisne znanstvene svetovalne skupine za izredne razmere, ki svetuje o virusu, po navedbah Independenta opozarjajo, da »se brez okrepljenega nadzora in ob vse manjši odpornosti v zimo podajamo precej ranljivi«, saj bi nov val covida-19 lahko znova povzročil preobremenjenost zdravstvenih sistemov v Evropi, še posebej v luči dejstva, da ljudje v hladnejšem obdobju leta poleg covida množično obolevajo tudi za gripo in drugimi virusnimi obolenji dihalnih poti.

»Dolgotrajni covid« obolelim pušča posledice, kot je denimo kronična utrujenost, zaradi česar trpi tudi trg delovne sile.

Vsako povečanje obremenitve bolnišnic pa je slaba novica glede na rekordne čakalne sezname za diagnosticiranje in zdravljenje ter vztrajno visoke čakalne dobe v bolnišnicah za sprejem, ugotavljajo v Združenem kraljestvu, in podobno lahko zapišemo tudi za Slovenijo. Poleg tega težave povzroča t. i. »dolgotrajni covid«, ki obolelim pušča posledice, kot je denimo kronična utrujenost, zaradi česar trpi tudi trg delovne sile.

Strokovnjaki še opozarjajo, da bi lahko nova različica koronavirusa, ki se zelo razlikuje od prejšnjih sevov, »precej zmanjšala s cepljenjem težko pridobljeno zaščito«, zato predlagajo vnovično uporabo zaščitnih mask, predvsem v razmerah z visokim tveganjem, osebam z višjo stopnjo ogroženosti pa priporočajo, da se izogibajo obiskom množičnih prireditev v zaprtih prostorih, kot so denimo kinodvorane. Mlajši od 50 let namreč večinoma niso bili cepljeni že zadnjih 18 mesecev, večina mlajših od 75 let pa leto dni.

Koronavirus EG.5.1 ali eris

Nova različica koronavirusa EG.5.1 ali eris se je pojavila letos poleti: v bolnišnicah po vsem Združenem kraljestvu so zabeležili višje število sprejemov v bolnišnice, število okuženih pa se je prejšnji mesec po ocenah povečalo za skoraj 200.000. Sev eris, potomec omikrona, zdaj predstavlja od 10 do 16,74 odstotka primerov in je po podatkih Britanske agencije za zdravstveno varnost (UKHSA) drugi najpogostejši sev v Združenem kraljestvu. Novi val obolenj bi po predvidevanjih lahko močneje prizadel bolj dovzetno prebivalstvo kot zadnjih nekaj, kar znova utegne povzročiti množične okužbe v septembru, ko se otroci in dijaki vračajo v šolske klopi in se zaključujejo letni dopusti, ljudje pa bodo znova več časa preživljali v zaprtih prostorih, kjer se virus najlažje širi.

Zaenkrat ni znakov, da bi bil eris nevarnejša od drugih različic.

Zaenkrat ni znakov, da bi bil eris nevarnejša od drugih različic, kljub temu pa strokovnjaki opozarjajo, da je trenutno v svetu malo ukrepov proti okužbam in veliko slabši nadzor, zato bi se takšna različica lahko razširila daleč naokoli, preden bi sploh ugotovili, da predstavlja kakršno koli težavo, piše Independent. Poleg tega so v Izraelu in na Danskem odkrili še eno, doslej neimenovano različico s številnimi novimi mutacijami, ki bo po predvidevanjih strokovnjakov morda izzvenela, vendar so ljudje zdaj bolj ranljivi.

Nalaganje
Nazaj na vrh