Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred tremi leti je bila razglašena koronaepidemija

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 11. 03. 2023 / 09:28
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2023 / 11:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pred tremi leti je bila razglašena koronaepidemija
Od marca 2020 se je z novim koronavirusom potrjeno okužilo okoli 760 milijonov ljudi, umrlo jih je okrog 6,8 milijonov. FOTO: Pixabay/arhiv Družine

Pred tremi leti je bila razglašena koronaepidemija

Svetovna zdravstvena organizacija je 11. marca 2020 razglasila epidemijo koronavirusne bolezni, ki se po treh letih še ni končala, kljub temu pa je že v veliki meri odpravljena večina omejevalnih ukrepov.

Od marca 2020 se je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije z novim koronavirusom potrjeno okužilo okoli 760 milijonov ljudi, umrlo jih je okrog 6,8 milijonov, spominjajo pri STA.

Koronaepidemija pomeni širjenje nalezljive bolezni, ki jo povzroča »novi« koronavirus sars-cov-2. Prve primere tega virusa so odkrili na Kitajskem decembra 2019, zatem pa se je hitro razširil po vsem svetu. Svetovna zdravstvena organizacija je zato 30. januarja 2020 bolezen, ki so jo poimenovali covid-19, najprej razglasila za globalno grožnjo javnemu zdravju in 11. marca je bila razglašena epidemija.

Pri svetovni zdravstveni organizaciji poudarjajo, da epidemije še ni konec, temveč naj bi bila trenutno v prehodni fazi, zato ohranjajo s tem povezane izredne razmere.

Triletno obdobje so predvsem v prvih dveh letih zaznamovali strogi ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in čeprav so bili ti že v veliki meri ukinjeni, pri svetovni zdravstveni organizaciji poudarjajo, da epidemije še ni konec, temveč naj bi bila trenutno v prehodni fazi, zato ohranjajo s tem povezane izredne razmere.

Omenjena organizacija poleg tega še vedno opozarja na pomen cepljenja in premalo ustrezno cepljenih, saj naj bi po njhovih navedbah novi koronavirus, ki se pojavlja v vedno novih različicah in podrazličicah, v bližnji prihodnosti zagotovo ostal patogen pri ljudeh in živalih.

Po podatkih organizacije je bilo doslej razdeljenih več kot 13 milijard odmerkov cepiva. Svetovna zdravstvena organizacija ob tem države poziva, naj pripravijo dolgoročne akcijske načrte za preprečevanje, spremljanje in obvladovanje okužb in ostanejo pozorne na dogajanje tudi po morebitni odpravi izrednih razmer.

Nalaganje
Nazaj na vrh