Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija po napovedih kmalu v temnordeči fazi

Za vas piše:
M. M. / STA
Objava: 09. 09. 2021 / 18:28
Oznake: Covid
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 09.09.2021 / 19:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija po napovedih kmalu v temnordeči fazi
V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva. FOTO: Tatjana Splichal

Slovenija po napovedih kmalu v temnordeči fazi

Epidemija covida-19 še naprej narašča s podvojitvenim časom približno 13 dni. Kot napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS), se bo podvojitveni čas v naslednjem obdobju predvidoma močno skrajšal. Vrh četrtega vala naj bi v Sloveniji dosegli v začetku oktobra.

Slovenija je trenutno po kriterijih ECDC v rdeči fazi, predvidoma že naslednji teden pa naj bi prešla v temnordečo. Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni, ocenjujejo na IJS.

 Slovenija naj bi kmalu prešla v temnordečo fazo. FOTO: ECDC

Ključno cepljenje starejših od 40 let

Kot poudarjajo na IJS, bi bilo treba, če želimo, da četrti val ne bo preveč narasel in premočno obremenil bolnišnic, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in se s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva.

Trenutno je delež kužnih približno 0,55 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 180 prebivalec.

Spremenjen Odlok o izjemah od karantene na domu

Vlada je s spremembo Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 določila trajanje roka od pozitivnega rezultata testa PCR do 180 dni ter da se oseb, ki so bile cepljene s cepivom proizvajalca AstraZeneca in cepivom Covishield proizvajalca Institute of India/AstraZeneca, in sicer po prejemu drugega odmerka, ne napoti oziroma se jim ne odredi karantena na domu, če je preteklo 21 dni od prejema drugega odmerka.


Nalaganje
Nazaj na vrh