Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija med podpisnicami mednarodnega poziva talibanom v Afganistanu

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 16. 08. 2021 / 09:57
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2021 / 15:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija med podpisnicami mednarodnega poziva talibanom v Afganistanu
Zavetišče za razseljene Afganistance v javnem parku v Kabulu FOTO: Vatican Media

Slovenija med podpisnicami mednarodnega poziva talibanom v Afganistanu

Skupina 70 držav je pozvala talibane, ki so včeraj prevzeli oblast v Afganistanu, naj omogočijo varen odhod vsem tujim državljanom in Afganistancem, ki želijo zapustiti državo.

Med podpisniki izjave, ki so jo objavili v uradu visokega zunanjepolitičnega predstavnika Evropske zveze, je tudi Slovenija, poroča STA.

V izjavi je zapisano, da vse države podpisnice glede na poslabševanje varnostnega položaja podpirajo, si prizadevajo in pozivajo vse strani, naj spoštujejo in pospešijo varen in urejen odhod tujih državljanov in Afganistancev, ki želijo zapustiti državo. Izjavo so talibanom v prvi vrsti namenile Združene države Amerike, pridružile pa so se ji članice Evropske zveze in številne države, od Avstralije do Sierre Leone in Ugande.

Mir mora biti vzdrževan.

Pristojnim na položaju moči in oblasti po vsem Afganistanu v izjavi sporočajo, da je njihova odgovornost zaščita življenj ljudi in lastnine ter takojšnja vzpostavitev varnosti in reda, ter pozivajo, da je »Afganistancem in tujim državljanom, ki želijo zapustiti državo, treba to omogočiti; ceste, letališča in mejni prehodi morajo ostati odprti, mir mora biti vzdrževan«.

Podpisniki izjave menijo, da si »afganistansko ljudstvo zasluži živeti v varnosti in dostojanstvu, mednarodna skupnost pa je pripravljena pri tem pomagati«.

Evropske države skušajo iz Afganistana hitro evakuirati svoje državljane

Evropske države si medtem prizadevajo, da bi iz Afganistana čim prej evakuirale svoje državljane in tudi tiste Afganistance, ki so jim pomagali med njihovim delovanjem v tej državi. Nemčija in Francija sta danes v Kabul poslali novi letali, Velika Britanija pa upa, da bo lahko na dan evakuirala od 1.200 do 1.500 ljudi.

Letališče v Kabulu je ponoči preplavila množica ljudi, ki skušajo najti letalo za umik iz države, potem ko so talibani v nedeljo brez odpora zavzeli prestolnico in prevzeli oblast v državi. Vsi komercialni poleti z letališča v Kabulu so ustavljeni, omogočali naj bi le še evakuacijske polete. Za varnost poskušajo skrbeti ameriški vojaki.

Nad stavbama ameriškega in britanskega veleposlaništva že plapola talibanska zastava.

Američani in Britanci so že izpraznili svoji veleposlaništvi v Kabulu, osebje so preselili na letališče, nad stavbama veleposlaništev obeh držav že plapola talibanska zastava. Britanci so nad dogajanjem razočarani, toda po besedah tamkajšnjega obrambnega ministra Bena Wallacea nimajo v načrtu možnosti, da bi se britanski vojaki vrnili v državo v boj proti talibanom.

Nemci so del svojega diplomatskega osebja že umaknili v Katar, Francija pa bo svoje državljane in afganistanske sodelavce začela umikati v bazo v Združenih arabskih emiratih.

O razmerah v Afganistanu jutri tudi zunanji ministri Evropske zveze

O razmerah v Afganistanu bodo predvidoma jutri razpravljali zunanji ministri držav članic Evropske zveze. Kot so po navedbah STA sporočili z zunanjega ministrstva, se bo glede tega vprašanja že danes popoldne prek videokonference sestal politično-varnostni odbor Evropske zveze.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske zveze Josep Borrell sestanka zunanjih ministrov sicer uradno še ni sklical, vendar je to precej verjetno. Politično-varnostni odbor pa naj bi danes razpravljal tudi o »zunanjih vplivih migracijskih tokov v Evropski zvezi«, s čimer naj bi bilo povezano tako vprašanje beguncev iz Afganistana kot tudi migracije iz Belorusije.

Popoldne bo o položaju v Afganistanu razpravljal tudi Varnostni svet Združenih narodov.

Po podatkih zunanjega ministrstva so v Kabulu trenutno še trije slovenski državljani, ki jih vojska poskuša evakuirati. Do nedavnega so bili še štirje, vendar je Slovenija enega uspešno evakuirala, je v izjavi za medije pojasnil obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin.

Preostali trije so še vedno v bližini letališča v Kabulu, kjer se vojska pripravlja in ureja njihovo evakuacijo z območja. Informacij o njihovi istovetnosti, in zakaj so bili v času nemirov v Afganistanu, Tonin ni želel razkriti. Glavna prednost Slovenije v tem trenutku je, da poskrbi za svoje državljane.

Nalaganje
Nazaj na vrh