Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Afganistanskih sodelavcev Slovenija ne bo pustila na cedilu

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 13. 08. 2021 / 16:45
Oznake: Družba, Nemiri
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2021 / 17:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Afganistanskih sodelavcev Slovenija ne bo pustila na cedilu
Slovenija preučuje možnosti za nudenje pomoči. FOTO: Pexels

Afganistanskih sodelavcev Slovenija ne bo pustila na cedilu

Razmere v Afganistanu se zaostrujejo iz dneva v dan, zaradi česar sta ZDA in Velika Britanija že naznanili prihod več tisoč vojakov z namenom evakuacije svojih državljanov. Razmere pozorno spremlja tudi Slovenija.

Zaradi trenutnih razmer v Afganistanu se bodo danes na nujnem sestanku sešli veleposlaniki zveze Nato. Glavna tema so po vsej verjetnosti evakuacije tujih državljanov, saj so razmere v državi zaradi ofenzive talibanov in zavzetja pretežnega dela države vse slabše. Včeraj sta ZDA in Velika Britanija naznanili, da bosta v Afganistan poslali več tisoč vojakov, ki bi varno evakuirali njihovo diplomatsko osebje in državljane.

Ofenziva talibanov poteka bliskovito

Zaradi napovedanega odhoda ZDA iz Afganistana talibani hitro napredujejo, zavzeli so že vrsto pokrajinskih prestolnic, včeraj Herat na zahodu države, kjer so nekaj let delovali in se urili tudi pripadniki Slovenske vojske. Zavzeto je tudi drugo največje mesto Kandahar, v rokah vlade ostaja le še Kabul in nekaj posameznih delov države. Predstavnik Nata je izjavil, da je diplomatska prisotnost zavezništva z državi še dejavna, a število oseb ni znano,  po poročanju STA 

Naše Ministrstvo za obrambo zagotavlja, da razmere v Afganistanu pozorno spremlja in preučuje možnosti za slovensko nudenje pomoči oziroma mednarodne zaščite tistim posameznikom in njihovim družinam, ki so delovanje pripadnikov Slovenske vojske podpirali.

Zavezniške sile v Afganistanu je podpiralo tudi lokalno prebivalstvo, nudili so pomoč kot prevajalci, varnostniki in pomožni delavci in sodelovali s tujimi vojaki, tudi Slovenci. Zdaj jim lahko grozi maščevanje talibanov. Podatkov o teh osebah minister Matej Tonin ni želel razkriti zaradi ogrožanja postopkov evakuacije, a je zagotovil, da Slovenska vojska teh ljudi ne bo pustila za seboj.

Pospešitev reševanja afganistanskih sodelavcev sta napovedali tudi ZDA in Velika Britanija, v Evropi pa so Nemčija, Nizozemska in Francija zaustavile postopek o prisilnem vračanju zavrnjenih prosilcev za azil iz Afganistana.


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh