Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA napovedale umik enot iz Afganistana

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 04. 2021 / 06:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.04.2021 / 15:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA napovedale umik enot iz Afganistana

ZDA napovedale umik enot iz Afganistana

Vsi ameriški vojaki naj bi državo zapustili do 11. septembra letos.

FOTO: Vatican Media

Združene države Amerike so napovedale, da bodo v naslednjih petih mesecih umaknile vse svoje vojaške enote iz Afganistana, ob tem pa spodbujajo vse Natove zaveznike, naj poskrbijo za miren prehod na nove razmere v državi, poroča spletni portal Vatican News. Vse ameriške enote bodo iz Afganistana umaknjene do 11. septembra letos, ko obeležujemo dvajseto obletnico terorističnih napadov na Združene države Amerike.

Predsednik Joe Biden je v svojem nagovoru v Beli hiši sinoči natančneje predstavil svojo vizijo za pot v prihodnost v Afganistanu in postopno časovnico umika vseh zavezniških vojaških sil – odhod vojakov naj bi se začel 1. maja. Po končanem govoru je z obiskom vojaškega pokopališča v Arlingtonu počastil pripadnike ameriških čet, ki so se borili in izgubili življenje v tej azijski državi.

Tiskovna predstavnica Bele hiše, Jennifer Psaki, je za časnikarje izjavila, kako predsednik Biden »vztraja, da za Afganistan vojaška rešitev ne obstaja in da smo tam že občutno predolgo časa«.

»Neskončna vojna«

Združene države Amerike so Afganistan zasedle konec leta 2001, po terorističnih napadih Al-Kaide pod vodstvom Osame bin Ladna in nadzorom talibanov. V dvajsetletnem sporu je življenje izgubilo več kot 2.200 ameriških vojakov, stroški vojaške operacije pa znašajo okoli enega bilijona ameriških dolarjev. Operacija je onesposobila Al-Kaido in talibane pregnala z oblasti.

Izgledi za mir

Analitiki menijo, da bo zaradi umika okoli 2.500 ameriških čet iz Afganistana večji del države znova pod nadzorom talibanov. Poročilo obveščevalne službe, objavljeno v teh dneh, opozarja, da bodo talibani najverjetneje znova pridobili moč, če zavezništvo pod vodstvom ZDA ne bo več podpiralo afganistanske vlade. Po mnenju obveščevalne službe so izgledi za mir v tej državi »zelo majhni«, kjlub nenehnim pogovorom med Združenimi državami Amerike in talibani.

Varen umik

Trumpova administracija je za umik vojaških enot predvidela 1. maj, vendar se obrambni izvedenci s tem datumom niso strinjali. Nova časovnica predsednika Bidna naj bi omogočila miren in varen umik vseh ameriških in zavezniških čet, s čimer se bo zaključila najdaljša ameriška vojna.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh