Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija na Expu navdušuje prve obiskovalce paviljona

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 10. 2021 / 12:29
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.10.2021 / 12:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija na Expu navdušuje prve obiskovalce paviljona
Slovenski paviljon na svetovni razstavi Expo FOTO: Nebojša Tejić/STA

Slovenija na Expu navdušuje prve obiskovalce paviljona

Svetovna razstava Expo v Dubaju je danes sprejela prve obiskovalce, ob tem pa je vrata uspešno odprl tudi slovenski paviljon. Goste navdušuje predvsem slovenska narava: nekateri so odločeni, da bodo našo državo tudi obiskali.

»Dobrodošli, pozdravljeni v Sloveniji,« obiskovalce, ki se pod zeleno steno in med bazenoma z vodo sprehodijo do belega t.i. trga Evrope v slovenskem paviljonu, po navedbah STA pozdravijo hostese. Usmerijo jih proti razstavnemu prostoru, kjer se bodo prihodnjih šest mesecev predstavljali slovenski turizem in podjetja, ter interaktivni sobi, ki predstavlja športne dosežke in številne posebnosti Slovenije in kjer uporabniki v spomin lahko prejmejo tudi digitalno fotografijo.

Nato jih pospremijo v prvo nadstropje paviljona, kjer v t. i. zeleni in pametni sobi država z mogočnimi 360-stopinjskimi filmi predstavlja svojo naravno in kulturno dediščino ter tehnološke dosežke in zgodovinske osebnosti, kot sta Herman Potočnik in Jože Plečnik.

Slovenski paviljon »dviga obrvi na vsakem koraku«

Kot je za STA povedal slovenski komisar za Expo Matic Volk, je bila Slovenija na današnje odprtje Expa 2020 v Dubaju pripravljena že dlje časa, zadnje dni pa so pripravljali predvsem dnevne dejavnosti na paviljonu. Vse dejavnosti po Volkovih besedah potekajo gladko in prireditelji so zaenkrat z dogajanjem zadovoljni. Seveda pa morajo upoštevati protikoronske predpise in druge omejitve, da bo delo na paviljonu tudi v prihodnje tekoče in varno.

Volk je še pojasnil, da slovenski paviljon »dviga obrvi na vsakem koraku«. Paviljon je nekaj posebnega, priteguje veliko število obiskovalcev in je priljubljena točka za fotografiranje. Naloga skrbnikov paviljona pa je, »da tej lepi lupini damo kakovostno vsebino«.

Naloga skrbnikov slovenskega paviljona je, da lepi lupini dajo kakovostno vsebino.

Prva delegacija z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom na čelu in vrsto podjetij v Dubaj prihaja jutri, ob ministrovem obisku na paviljonu prirejajo tudi manjšo slovesnost ob odprtju. Ker si zaradi covidnih omejitev ne morejo privoščiti večjih dogodkov, so program prilagodili na način, da bodo imeli več manjših dogodkov, ki pa bodo pristnejši in bolj ciljno usmerjeni. Program bo zelo intenziven in kakovosten, po Volkovih besedah se bo na slovenskem paviljonu »vsak dan kaj dogajalo«.

Kakšna so mnenja obiskovalcev?

Priljubljenost slovenskega paviljona potrjujejo tudi obiskovalci: Rajeev, ki prihaja iz Indije, živi pa v Dubaju, se je za obisk odločil, ker Slovenije ne pozna dobro, o njej pa je slišal veliko lepega, predvsem o lepotah njene narave: »Obisk paviljona je potrdil moje prepričanje, da ima Slovenija ogromno ponuditi v smislu flore, favne, vode, dediščine, umetnosti in kulture. Veselim se, da jo bom obiskal.«

Italijan Stefano je povedal, da je »slovenski paviljon čudovit«. Najbolj ga je navdušila pametna soba; njegova partnerka Domenica pa je izpostavila predvsem slovensko naravo, gozdove in živali. Po njenem mnenju je Slovenija »zelo čudovita država«.

Filipinec Arnel, ki prav tako živi v Dubaju, je povedal, da ga je v slovenski paviljon pritegnila predvsem njegova zelena fasada. Moral se je prepričati, je pojasnil, da rastline niso umetne. Tudi njemu se zdi, da je Slovenija čudovita država.

Slovenija je zelo čudovita država.

Svetovno razstavo Expo 2020 so slovesno odprli včeraj, danes pa je sejmišče na robu Dubaja vrata odprlo obiskovalcem. Na Expu se predstavlja več kot 190 držav, prireditelji pa v šestih mesecih trajanja razstave pričakujejo 25 milijonov obiskovalcev.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh