Zapri
Iskanje

Slovenija za dve mesti napredovala na področju digitalnega gospodarstva in družbe

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 07. 2022 / 13:53
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2022 / 14:08
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Slovenija za dve mesti napredovala na področju digitalnega gospodarstva in družbe

Slovenija za dve mesti napredovala na področju digitalnega gospodarstva in družbe
FOTO: Pexels
Iz danes objavljenega poročila DESI 2022, ki meri digitalni napredek gospodarstva in družbe, je razvidno, da Slovenija med 27 članicami EU zaseda 11. mesto, kar je najvišja slovenska uvrstitev doslej.

Naša država ostaja nad evropskim povprečjem na področju povezljivosti, kjer so k odličnim rezultatom pripomogli tudi ukrepi gradnje širokopasovnih omrežij (GOŠO), in na področju integracije digitalnih tehnologij, predvsem storitev v oblaku in umetne inteligence.

Več kot tri četrtine uporabnikov spleta uporablja storitve e-uprave

»Razveseljujoč je tudi delež uporabnikov storitev e-uprave, ki je lani dosegel 77 odstotkov vseh uporabnikov interneta, in nas uvršča več kot 10 odstotkov nad povprečje EU. Prav tako smo že več let odlični na področju odprtih podatkov,« je uvrstitev ocenila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Indeks digitalnega gospodarstva in družbe 2022. VIR: DESI 2022, Evropska komisija

V indeksu se Slovenija uvršča nad evropsko povprečje in tako kot lani zaseda mesto pred Francijo, Litvo, Portugalsko, Latvijo, Italijo, Češko, Ciprom, Hrvaško, Madžarsko, Slovaško, Poljsko, Grčijo, Bolgarijo in Romunijo. Letos je v digitalnem napredku prehiteli še Nemčijo in Belgijo, sporočajo z vladne službe za digitalno preobrazbo.

Osnovne digitalne spretnosti obvlada manj ljudi kot je evropsko povprečje

Na področju človeškega kapitala se je Slovenija med članicami EU uvrstila na 17. mesto. V primerjavi z lanskim letom se je na področju človeškega kapitala v Sloveniji zvišal odstotek strokovnjakov s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT). Lani je bil 4,4-odstoten, letos pa 4,8-odstoten in je nad evropskim povprečjem.

Odstotek žensk strokovnjakinj v IKT ostaja enak (17 %) in ne dosega evropskega povprečja. Pri odstotku oseb z vsaj osnovnimi digitalnimi spretnostmi in več kot osnovnimi digitalnimi spretnostmi prav tako zaostajamo za evropskim povprečjem (Slovenija: 50 %, 20 %; EU: 54 %, 26 %).

»Verjamem, da nam bo z novelo Zakona o digitalni vključenosti in vsemi ostalimi projekti, ki jih z ekipo na Službi vlade za digitalno preobrazbo načrtujemo, uspelo hitro izboljšati tudi rezultat na tem področju,« zadnje podatke o digitalnih spretnostih komentira ministrica.

V povezljivosti je Slovenija med članicami EU uvrščena na 10. mesto. Uspešni smo pri pokritosti gospodinjstev s fiksnim zelo visokozmogljivim omrežjem (Slovenija: 72 %, EU: 70 %).

Andrijanič ponosen na minulo delo

Na današnje poročilo o digitalnem napredku pa se je odzval tudi minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi Mark Boris Andrijanič, ki je na Twitterju zapisal: »Ponosen sem, da smo v zadnjem letu napredovali še za dve mesti na digitalni lestvici. Sedaj smo že na 11. mestu, kar je najvišje doslej. Iskrena hvala Strateškemu svetu za digitalizacijo, kolegom v vladi in ekipi.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close