Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenijo doslej prečkalo več kot 55.000 beguncev

Za vas piše:
M. M.
Objava: 01. 04. 2022 / 20:01
Oznake: Šola, Ukrajina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 01.04.2022 / 20:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenijo doslej prečkalo več kot 55.000 beguncev
Avtobus, ki je pred kratkim v Slovenijo pripeljal 43 beguncev. FOTO: Tamino Petelinšek

Slovenijo doslej prečkalo več kot 55.000 beguncev

Notranji minister Aleš Hojs je v okviru vladnega obiska južnega dela osrednjeslovenske regije ob ogledu nastanitvenega centra v Logatcu povedal, da je našo državo doslej prečkalo več kot 55.000 beguncev iz Ukrajine.

Begunci odhajajo predvsem na zahod, k svojim sorodnikom in znancem v Italijo, Španijo in Francijo, je povedal Hojs in dodal, da je v Sloveniji trenutno nastanjenih več kot 5800 beguncev iz Ukrajine.

Minister Aleš Hojs in državni sekretar Franc Kangler med obiskom nastanitvenega centra v Logatcu. FOTO: Twitter Vlada RS

Med njimi jih je nekaj manj kot tisoč nastanjenih v državnih nastanitvenih centrih, kot sta centra v Logatcu in na Debelem rtiču, ostali pa so v zasebnih namestitvah in pri svojih sorodnikih ali prijateljih.

V Logatcu 299 beguncev

V nastanitvenem centru v Logatcu je trenutno 299 beguncev, od tega 125 otrok, ki bodo šli v ponedeljek v šolo. Obiskovali bodo osnovne šole v Logatcu, Horjulu in Rovtah. Iz slednje so danes v nastanitveni center pripeljali zvezke za otroke, ki gredo čez nekaj dni v šolo.

Vsak dan med 100 in 150 beguncev

Kot je pojasnil minister, v zadnjem tednu v našo državo vsak dan vstopi od 100 do 150 beguncev. Informacij glede morebitnega povečanega vala beguncev v Slovenijo nima, s Poljske, Madžarske in Moldavije pa po njegovih besedah prihajajo informacije o tem, da sprejemajo vse manj beguncev, je poročala STA.

Še tretji nastanitveni center

Slovenija poleg nastanitvenih centrov v Logatcu in na Debelem rtiču vzpostavlja še tretjo lokacijo za begunce iz Ukrajine, in sicer blizu mejnega prehoda Jelšane, ki ga je dalo na razpolago notranje ministrstvo. Po Hojsovih zagotovilih nastanitveni centri ne boso postali novi centri za migrante. Nastanitveni centri so namenjeni le nastanitvam beguncev iz Ukrajine, ki so deležni začasne zaščite.


Nalaganje
Nazaj na vrh