Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Utrujeni begunci hvaležni Sloveniji [FOTO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 23. 03. 2022 / 13:37
Oznake: Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2022 / 14:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Utrujeni begunci hvaležni Sloveniji [FOTO]
Varno na cilju v Vrbju pri Žalcu. FOTO: Tamino Petelinšek

Utrujeni begunci hvaležni Sloveniji [FOTO]

Ob 8. uri zjutraj je avtobus s 43 ukrajinskimi begunci, ki je včeraj krenil proti Sloveniji, srečno prispel v prostore Škofijske karitas Celje v Vrbje pri Žalcu, kjer bo skupina sprva nastanjena.

Pobudnik akcije, h kateri so pristopili tudi Škofijska karitas Celje, Družina, katoliška organizacija The Knights of Columbus in z molitvijo pleterski kartuzijani, je bil fotograf STA in edini Kolumbov vitez v Sloveniji Tamino Petelinšek.

Na poljski strani meje. FOTO: Tamino Petelinšek

Sprejemni šotor na Poljskem, ki deluje pod okriljem organizacije »The Knights of Columbus« (Kolumbovi vitezi). FOTO: Tamino Petelinšek

Zajtrk, počitek, registracija

Begunce so po prihodu v Slovenijo in zajtrku razporedili po sobah, kjer počivajo po naporni poti, zdaj pa jih čaka postopek registracije na Upravni enoti Žalec. Medtem pa že potekajo dogovori z družinami, ki so jih pripravljene sprejeti v svoj dom.

 Ob vstopu na avtobus, ki je odpeljal proti Sloveniji. FOTO: Tamino Patelinšek

Hvaležni Sloveniji

Po besedah Petelinška begunci izražajo hvaležnost Sloveniji za to gesto. »Občudujejo naravo in mir. Razmišljajo o tem, kako bi se čim prej vrnili nazaj, čeprav vedo, da to morda ne bo kmalu. A kljub temu so na tekočem z dogajanjem doma, saj so za sabo pustili mnoge sorodnike in prijatelje.«

Preberite še članek: »Avtobus s 43 begunci že na poti v Slovenijo«

 Med vožnjo v Slovenijo. FOTO: Tamino Petelinšek

»To so moji prijatelji«

Na vprašanje, kako gleda nanje, odgovarja, da begunce raje kliče "prijatelji", čeprav so begunci. »To so moji prijatelji, moj brat, moja sestra, moja razširjena družina.« Ob tej priložnosti se je zahvalil generalnemu tajniku Škofijske karitas Celje Mateju Pirnatu za organizacijo nastanitve.

Nekatere je med vožnjo premagala utrujenost. FOTO: Tamino Petelinšek

Organiziran prevoz beguncev iz Lvova

Gre za pomembno akcijo, saj so organizirali premik zaključene skupine iz ogroženega ozemlja. Lvov, ki ga je nedavno Petelinšek obiskal skupaj s kolegom snemalcem, je sicer do nedavnega veljalo za popolnoma varno mesto. »V bogoslovju, kjer sem prespal tri dni, sem spoznal mnoge družine, ki so tja pribežale iz Kijeva. Tam se je torej po raketnem napadu vojaške baze nedaleč stran izoblikovala zaključena skupina 43 potnikov, ki se niso več počutili varne. Tako je stekla akcija, da smo se 22. marca lahko podali na pot,« je razložil Petelinšek.

Še nekaj fotografij s poljske meje, od koder je avtobus odpeljal proti Sloveniji, si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.


Nalaganje
Nazaj na vrh