Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska folklorna skupina iz kanadskega Winnipega navdušuje v domovini [FOTO]

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 04. 07. 2024 / 09:55
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2024 / 09:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska folklorna skupina iz kanadskega Winnipega navdušuje v domovini [FOTO]
Plesni nastop pred ljubljanskim Magistratom je pritegnil veliko pozornosti. FOTO: Tatjana Splichal

Slovenska folklorna skupina iz kanadskega Winnipega navdušuje v domovini [FOTO]

V sredo popoldne smo lahko pred ljubljanskim magistratom občudovali pisano slovensko pesem in ples. Toliko bolj, kdor je vedel, da mladi iz Folklorne skupine Triglav prihajajo iz kanadskega Winnipega. Kdo so in kje vse jih bomo še lahko spremljali?

Fotogalerija Tatjane Splichal:

Slovenci v Winnipegu že skoraj stoletje

Winnipeg je glavno mesto province Manitoba v srednjem delu južne Kanade. Prvi Slovenci so tja prispeli že leta 1925. Šest mladih fantov je upalo na boljše življenje, v Winnipegu so odprli in vodili delavnico, kjer so izdelovali košare.

Po drugi svetovni vojni je prišlo do velikega vala slovenskih izseljencev, ki so prispeli tudi v Winnipeg. Leta 1951 je dvanajst ustanovnih članov ustanovilo prvi slovenski klub, ki so ga poimenovali po provinci, kjer so bivali, in sicer Slovenski klub Manitoba. Ker je v Winnipeg prihajalo več Slovencev, se je članstvo povečalo, a večina prvega vala ni ostala v Winnipegu, temveč se je odselila v druga mesta. Drugi val slovenskih priseljencev pa je ostal. Leta 1962 so kupili zapuščeno cerkev. S prostovoljnim delom so jo obnovili. Odprli so jo leta 1963 in jo blagoslovili kot slovensko cerkev Lurške Matere Božje.

Folklorama in plesne skupine

Leta 1970 je mesto Winnipeg prvič organiziralo kulturni festival, imenovan Folklorama, ki je postal največji kulturni festival na svetu. Slovenski paviljon ima svoje mesto na tem festivalu že 54 let. Da bi predstavili slovenske folklorne plese, so tamkajšnji Slovenci leta 1972 ustanovili tri plesne skupine: Zvonček (otroška skupina), Rožmarin (najstniki) in Triglav (odrasli).

Narodne noše šivajo sami. FOTO: Tatjana Splichal

V 50 letih delovanja je Folklorna skupina Triglav nastopala po mnogih mestih v Ameriki, Sloveniji, Italiji in Kanadi. Vsako leto seveda nastopajo tudi na Folklorami. Skupina Triglav si vsa leta prizadeva predstaviti slovenske pesmi in narodne folklorne plese, narodne noše različnih slovenskih pokrajin pa še vedno šivajo sami.

Slovenija sredi Kanade

Slovenski klub Manitoba se je leta 1996 preimenoval v Canadian Slovenian Cultural Society (CSCS). V preteklih letih je organiziral različne kulturne dogodke, kot so Koline, Martinovo in Maškarada. V teh letih so k sebi povabili mnogo glasbenih skupin iz Slovenije, npr. Slapove, Mlade Dolenjce, Čuke, Alfija Nipiča, Ansambel Smeh in mnoge druge, ki so nastopili v slovenski dvorani v Winnipegu.

Skupnost se pomlajuje

Po 73 letih od ustanovitve slovenskega društva ni znakov upočasnjevanja, saj je tretja generacija Slovencev v Winnipegu navdušena, da bo uspešno vodila novo, naslednje poglavje slovenskega društva CSCS. Ima pa ta generacija težave s slovenskim jezikom, saj ga v Kanadi ne uporabljajo redno. Vendar jih, kot pravi njihov vodja Luka Majowski, to ne ovira preveč. Vseeno s ponosom prepevajo v slovenščini.

FOTO: Tatjana Splichal

Polovico upravnega odbora slovenskega društva že sestavljajo posamezniki, mlajši od 30 let, ki so zelo dejavni. Vsak božič obiščejo starejše člane slovenske skupnosti in jim zapojejo slovenske božične pesmi. Glasbena skupina fantov, ki so jo ustanovili pred 10 leti, redno nastopa s pesmimi raznih slovenskih ansamblov in drugih zasedb.

Hvaležni prvi in drugi generaciji

Boštjan Kocmur, generalni tajnik Izseljenskega društva Slovenija v svetu, ki plesni ansambel že drugič gosti v Sloveniji, je pred njegovim prihodom za spletno Družino povedal, da skupina tokrat prihaja pomlajena – s tretjo in četrto generacijo Slovencev iz Winnipega. To so v Kanadi rojeni Slovenci, stari od 17 do 37 let. Ko so prejšnjikrat gostovali v Sloveniji, sta skupino Triglav tvorili druga in tretja generacija.

Boštjan Kocmur, generalni tajnik Izseljenskega društva Slovenija v svetu. FOTO: Tatjana Splichal

Na odrih po Sloveniji in zamejstvu lahko te dni torej vidimo in slišimo domoljubni odsev tretje generacije slovenskega društva v Winnipegu. Leta 2026 bo društvo praznovalo svojo 75. obletnico, kar je za majhno slovensko skupnost sredi Kanade resnično navdihujoče. Luka Majowski, vodja skupine Triglav, pravi: »Moja generacija je hvaležna našim starim staršem in generaciji naših staršev za vse, kar so storili in še počnejo v naši skupnosti. Navdušeni smo, da zdaj prevzemamo vodstvo slovenske skupnosti in še naprej sodelujemo in tako širimo našo slovensko kulturno dediščino.«

FOTO: Tatjana Splichal

Kje vse še lahko prisluhnemo skupini Triglav?

  • Četrtek, 4. julija, ob 20.30 v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici, Italija
  • Petek, 5. julija, ob 20. uri na Soboškem poletju na Trgu kulture v Murski Soboti
  • Sobota, 6. julija, ob 19.30 na 52. Festivalu Števerjan 2024 v Števerjanu, Italija
  • Nedelja, 7. julija, ob 18. uri na 30. Taboru Slovencev po svetu v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani
  • Torek, 9. julija, ob 20. uri v Izoli

V sredo in četrtek, 10. in 11. julija, se bo skupina udeležila plesnega seminarja v prostorih Akademske folklorne skupine France Marolt.

Nalaganje
Nazaj na vrh